Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KASZA JĘCZMIENNA WYPIEKANA ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI.


Składniki:
1 szklanka suchej kaszy...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
2 szklanki wody, 1 łyżka masła, pół łyżeczki soli, 60 dag świeżych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki masła, po pół łyżeczki soli i pieprzu, 1 szklanka śmietany, 1 jajo, 1 łyżka masła do posmarowania formy.

Wykonanie:
Do rondla wlać wodę, zagotować. Do wrzątku wsypać kaszę, dodać sól i 1 łyżkę masła. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż woda wsiąknie w kaszę.
Odstawić z ognia.
Umyte i pokrojone w paski grzyby wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 min., odcedzić, przepłukać czystą wodą. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać grzyby, sól, pieprz, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 min. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę kaszy, następnie duszone grzyby i zalać wszystko śmietaną z rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika na 30 min., zapiekać w temp. 130 stopni C.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017