Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Gwarzenie przy warzeniu
  

Kulinarne gawędy
Wandy Czubernatowej
 

CHŁOP PRZY PIECU I ZA STOŁEM.

 

Mój ty chłopecku, moja głowo rodu
ide na chwile. Byś nie zaznoł głodu 
mos tu w lodówce dwa funty wędzonki,
masełko, syrek, chleba śtyry kromki 
bułecek biołych pore i razowych 
rosół ze śtukom do grzocio gotowy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAPACH NIEBA.

 


Choćbyś jak człowieku zaciskał powieki, zęby i zatykał uszy, wspominki i tak wylezą z ciebie. W młodości Wielkanoc była dla nas najpiękniejsza i najświętsza ze świąt. To była bardzo dawna młodość. Naiwne, cudowne dzieciństwo.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KAZANIE PRZY PIECU.

 

Tischner: „Czy człowiek dokonując złego czynu w dobrym celu jest etycznie w porządku”?
Czyli pytanie - czy cel uświęca środki?
Jedni powiadają, że tak i walą do celu, przewracając innych, depcząc słabszych, pohukują i podśpiewują:

hej, idem kraść, krew mi spod nóg bulgoce
cy bank, cy chraść, kany zechce doskoce !
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DZIEŃ KOBIET.

 

Około Dnia Babów budzom sie chłopy. Jedyn kupuje kwiotka, to taki młodsy, drugi cekuladke to tyz taki młodsy. Starsi ino wzdychają - ej, nie było jak za komuny! Wtej Dziyń Kobiyt był obowiązkowy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WOLNOŚĆ W POŚCIE (KAZIMIYRZU).

 


Ksiądz Tischner pisał: „Wolność człowieka stanowi jakiś niezwykły element w przyrodzie. To ona decyduje o tym, że człowiek jest jednostką w pełni suwerenną i autonomiczną, która bez reszty panuje nad tym, że czegoś chce”.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JANIOŁEK JÓZIA.

 

Som jest tacy, którym janioł stróz na nic niepotrzebny.
Sami se siebie strózujom, pilnujom, a janiołek jest, ale śpi se spokojnie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BOGINKI.

 

Downiej to boginki zyły we wsi. Jak psysed luty to sie juz zacynały roić. Wychodziły z krzocków, wychodziły spod lodu… Nawet i ze studni.
I tak sie zażyło roz, ze…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WCORA BYŁA NIEDZIELA.

 

Wcora była niedziela
Babka zjodła korpiela
Korpiyl babke dusi,
 Babka umryć musi
Bo jom biere cholera
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KIE PRZYDZIE POST.

 

To i kapke popościc trza, ale cołkem w smutek nie wpaść przecie - opowiado wnęckowi dziadek.
- Pon  Jezus rychło zmortwychwstanie i juz radość bedzie.
- Dziadku, dziadku, a ktorędy dusa wychodzi z obiysonego cłeka, kie on mo krztoń ściśniyntom?
- Nedy ktorędysi musi wyjść, to pewnie wychodzi spodkiem, choc to  wyjście nie haraśne...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIYSOPUST.

 

Krótki w tym roku 2008 mięsopust, brzydkie panny nie zdązom sie wydać! Poreście teroz nima brzyćkik panien, ani bob, a gdowy nie musom sie wydawać, bo majom emerytury.
Na downyj wsi, za młodych lat, kie cas mioł jesce syćkie zęby, tańcowali młodzi ka ta mogli.
Pewnie w karcmie tyz, ale jo juz tego nie boce. Karcme starom hej, ale Zyda juz niy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NA DOSKUBEK.

 

Tak se myśle i skrobie sie po głowie, cy dziś skubiom jesce piórka? Cy schodzom sie na posiady?
Wiym, ze starse baby idom posiedzieć przy insych starsych, ale ino pono kawe pijom i cosik se ta radzom, zbacujom.
Przewoźnie opowiadajom se ostatni odcinek serialujakiego tam, abo i ze dwóch, abo i trzech. Takie recenzje to piykno rzec, worce kie podsłuchać!
Tak juz musi być, kozdy cas mo swoich wyznawców.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JAGNIĘCINA NA MIESOPUST.

 
Casem jesce młócili cepami zyto, choć ta i zima była. Młockowie chodzili od chałupy do chałupy, duzo było gdów i samotnych bob. Zanim omłócili u gazdów to i do biydniyjsych zajrzeli.

Niesło sie cupkanie cepów po dziedzinie - we dwóch łup-cup, łup-cup, we trzech łup-cup-cup, łup-cup-cup.
We śtyrech rzodko młócili u biydoków, cheba ze gdowa była bogato i dość jesce ładno. Muzyka była po młocce, a casem baby uzdajały dobrego gulasiu jagnięcego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OD TRZECH KRÓLI MIESOPUST.

 


Lecom roki, dnie uciekajom, cłek coroz bardziyj dziadowaty. Ino by jod, społ i zbacowoł jako to downiyj było piyknie, jakie zimy, kielo wesołości ! Święta kie sie zacyny, to były i były!

A teroz ? Dopiyrućko co była wilijo i Boze Narodzenie, a juz Trzej Królowie jadom!

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RYBKA POD ŚLIWOWICE.

 


Opróc śledzia, mozno se zrobić rybecke na przegryzke, kapke inacyj.
Teroz górole jedzom ryby, nasi dziadkowie powiadali, ze jeść mozno ino toty stworzynia, co majom pierze, abo sierzć i scecine. A pstrągów było w potokach jaze gęsto.

Teroz nima ani jednyj rybecki marnej. Cheba, ze jaki wielgoryb przywędruje z dalekiego morza.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA - WSPOMINEK.

 


Dawniej i dziś...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WILIJNO KRZĄTANINA.

 

Babka wstaje nojwceśniyj i zakiel na roroty z gaździnom posła, naskrobała grul do putnie. Ciymno, lampecka malućko ledwo blinko, gajsu skoda, to świyrcków w gruleckach pełno.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

IDOM ŚWIĘTA.

 

Trzy dni do Świąt ! Ostatnio babka opusco piec i dymi gorącym brzuchem

Ociec wynosi kiski do spyrnika i skrobie sie za uchem:
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POCIORECKI PRYWATNE.

 


To są moje prywatne pociorki, które se pisuje wiecorami, jak mi jest wesoło, bo przeważnie wiecorami jest mi wesoło, to se pise takie prośby…

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ROSÓŁ Z ORZECHAMI.

 


Stryk mioł kajsi w starych papiyrach taki przepis, ze mozno uwarzyć rosół z orzechami włoskimi, to tyz góralskie jodło, ino tych góroli z Kaukazu.

No to tak: Porządny kawołek kury, moze być pół, do tego  cebula, zielenina (parzątka i pietruska), dobre pół śklonki pokrusonych orzechów włoskich, sól, sok z cytryny i odróbka cynamonu!

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRZYBY Z PARÓWKAMI.

 

Cięzkostrawne są potrawy
kie zondołek wyjdzie z wprawy
łojym kapie łydź baranio
lepiyj nie spoziyrać na niom
spyrki, sadła i kiełbasy
som po to, by cłeka strasyć
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017