Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Gwarzenie przy warzeniu
  

Kulinarne gawędy
Wandy Czubernatowej
 

DOPIERO ROK...

 

Dopiero rok, już rok, gdzie tam do wieczności
Hanno, jako Ci tam
Pośród rajskich gości?
Są pewnie szychy i dziady strzępiate
Jedni homary jedli
Inni jakąś ciapę
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOTLETY SOJOWE.

 

40 deka soi (soja - Glycine hispida - jednoroczna roślina oleista. Nasiona jej zawierają ok. 50 % białka, ok.25 % tłuszczu, witaminy B1, B2, A, E i sole mineralne). Może zastąpić mięso! Ha!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZUPA-KREM.

 

Zupę-krem z gotowanych ziemniaków jedliśmy od dzieciństwa. Z wielkim smakiem. Z nowych ziemniaków nie bardzo się dało, bo były kleiste, potem to już co niedziela.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HANUSIA JUZ CHODZI DO SZKOŁY.

 

Takie toto malućkie jak orzesek w środku
a juz wyłazi z łupinki i we świat gno
pyscyś scyrbaty, na nosku piegi
mysie ogonki wstązki znak
bez jasne okna jasnej szkoły
jaśniejsy widać świat
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BARSZCZ SERWATKOWY Z ĆWIKŁĄ ORAZ... PRZYGODĄ.

 

Zioberka (żeberka) jagnięce trzeba dobrze ugotować z jarzynami - marchew, pietruszka, selera pół bulwki i co kto lubi. Wyjąć jarzyny już miękkie, ułożyć na żeberkach, a do rosołu (wywaru) pokroić 3 średnie buraki ćwikłowe i gotować, do miękkości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

UPAŁ SROGI W OBEJŚCIU PIETRA.

 

Obejście pełne słońca. Rondelki z wodą dla drobiu - któż się z nich napije, kiedy słońce roztopione tam pływa, taka warstwa gruba, mieszasz i mieszasz palec cały złoty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHŁODNIK ZE SZCZAWIEM.

 

Duża garść szczawiu, 4 buraczki ćwikłowe nie za duże, ze 3 świeże ogórki, jajko, szczypiorek, 2 szklanki kefiru, śmietana, łyżka cukru, koperek, sól.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZROBIŁO SIĘ MIŁO I SIERPNIOWO.

 

Pogoda będzie bo muchy „nie dobijają” - jak babcia nazywała natrętne roje much, które przed deszczem były nie zwykle aktywne. Obrodziły cukinie i kabaczki, trzeba przekonać dziadka, że to jest dobre! Smaczne i zdrowe!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMAKI I SMACZKI, KULA ZIEMSKA I KEPLER.

 

W Chicago byłam kucharką w polskiej restauracji, było gorąco, ale ja lubię gorąc. Warzyłam, smażyłam, co szefowa kazała. Potem na kwaterze usiłowałam przyjaciołom coś swojskiego upichcić.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DZIKA TRZEŚNIA.

 

Dziko trześnia rośnie pod skałom w potoku
smrecka mo pod rącke, skoruse u boku
Na wiesne sukienki ubiyro bielućkie
pod jesień cyrwone trześnicki słodziućkie
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DZIEŃ KOPERKOWY.

 

Dziś wszystko na koperkowo, z koperkiem i na koperku. Koperek jest ładny, pachnący, zdrowy, ale trochę mdły. Wolę kminek, a rodzina woli to co gospodyni wola, jej wola. Eksperymentujmy sobie zatem. Wprawdzie nie są to jakieś wyszukane i zaśmierdziałe chińskie eksperymenty, ale na przykład dziś zrobię dzień koperkowy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O MIŁOŚCI PISANE PRZY GRABIENIU SIANA.

 

Sto lat temu i sześć niedziel, a może tylko trzy niedziele, kazali ojcowie grabić koniczynę na Stajaniu. Oczywiście mam ołówek, papier, bo piszę wiersze, ho, ho! Do rymu, czasem naciąganego i bez rytmu, ale młodość dodaje skrzydeł i podpowiada tak, tak, super, ptaszek się już dziwuje, jak dziewczę rymuje!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TYM RAZEM PRZY JEDZENIU.

 

Jem sobie, żrę, żuję, mlaskam, stękam i znów pogryzam i dalej łyk, łyk! Na obiad były łapy kurze opiekane w sosie jabłkowo-paprykowym (ostra papryczka) ziemniaki, ogórek małosolny, buraczki z chrzanem, zupa kalafiorowa z łazankami i koperkiem. Rodzina w gąb rozdziawie wchłonęła
pokarm. I potem zadała pytanie czy dziś przypadkiem nie piątek?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NA WSI ONEJ...

 

Lato już tuż tuż. Kiedy była wiosna, nie pamiętam. Odkąd zaniechaliśmy uprawy naszych skrawków pól Stajanek, Działków, Sprzycek, jest nam lżej, kupujemy zieleninkę w sklepach, nie musimy opryskiwać i truć mszyce, czy inną gawiedź.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CIEPŁO. BARDZO CIEPŁO. I SUCHO.

 

Tak niesprawiedliwie dzielą kropelkami, tymi z nieba, procentowymi dzielimy się sami. Gdzieś tam w dali grad się sypie, a u nas suuucho.
Siana w kopach, kto ma ochotę to kosi swoje i sąsiada.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SKRZYDŁO WOŁOWE.

 

O, skrzydło wołowe natchnione paseczkami słoniny na wskroś! Element kulinarny uzyskiwany z udźca wołowego. Ładnie się nazywa - skrzydło. Można z tego przyrządzić sztufadę, albo pieczeń huzarską zakrawaną. Nie wiem czy teraz przyrządzają gdzieś taką pieczeń?  Przy takiej mnogości restauracji, barów, programów, kucharzy, kucharek, geslerek pewnie gdzieś staropolska pieczeń wyjdzie z piekarnika?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KILKA NIEMORALNYCH ŚPIEWEK PO I PRZED WYBORCZYCH.

 

W CIEMIĘ BITY.

A ja byłem w ciemię bity od najmłodszych lat
Utraciłem perspektywy, spłaszczył mi się świat
W szkole żem siedział pod ławą
Podglądając z wielką wprawą
Bez obawy i z obawą
Szkolnych dziewic kwiat!
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE.

 

Mży, leje, ciapie, pluci, ponuro, mglisto, chmurzasto, nawet już przedwczoraj zagrzmiało, teraz jak na piątkową aurę - wszystko w normie. Młode szpaki wylazły z budek wczoraj, zmokłe, siedzą gdzieś w krzakach, rodzice uwijają się, pokarmu jest dość, najgorsze są koty. Nasze i cudze kręcą ogonami i oblizują wąsy, a szpaki trzeszczą i straszą kręciogonków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI WIOSENNE.

 

Przyjemnie pomarzyć o dobrej nalewce wiosennej! O nalewce na kurdybanku i sosnowej z mojków, na gałązce litworu. Teraz to wszystko dostępne w gaju, w lesie, na grzędzie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SOBOTA, DESZCZ, ODPUST JUTRO.

 

Nie ma z kim ugwarzać przy warzeniu, każdy zajęty swoimi dzisiejszymi sprawami i na dodatek leje. Hanka Nowobielska wydała kiedyś zbiorek wierszy, który zatytułowała „Ugwrzania z kotem” i tak sobie poetycko z tym kotem ugwarzała i kot pewnie jej słuchał i pocieszał i ulgę przynosił. Moje koty w czasie warzenia muszą być pilnowane, bo wskakują na stół, pożerają kawałki mięs, albo i duże kawały. Nie ma czasu z nimi ugwarzać. A po obiedzie śpią, albo dokuczają Juli żółtej kundelce.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017