Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Gwarzenie przy warzeniu
  

Kulinarne gawędy
Wandy Czubernatowej
 

WARMUZ.

 

 
Moi kochani wylizywacze rondelków !

Zupa z chwastów, czasem dodawali garść mąki owsianej. Albo ziemniaczków.
Marnie bywało. Lato w koło, słonko grzeje, ziemniaki dopiero kwitną, piwnica pusta, srombki puste, garść grochu i fasoli na niedzielę.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEDNÓWEK.

 


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Wtej nojwięksy głód, kiedy kwitnie bób....

Muszę uważać, bo przypalam stare, ukochane rondelki. Gaz wymaga stałej uwagi. Masz babo patrzę w garnek jak szpak w oskrobinę! A zamyślić się łatwo, wspominać młodość - słodko i gorzko.

Jagód było wtedy bardzo dużo, ale przednówek był przykry. Jagodami trudno wyżyć. Przy paseniu krów, a jeść się chciało zawsze i wszędy, pożeraliśmy szczaw, tak, pożeraliśmy. Robiło się  zwitek z kilkudziesięciu listków szczawiowych.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O KAPUŚCIE, CHRAŚCIACH I CHROBOCKACH.

 


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Na Podhalu rzadko gotowano kapustę na słodko, była to strata. Kapusta była pożywieniem na zimę i należało skrążać każdy listek nawet całkiem zielony. Teraz wiemy, że w tych zielonych listkach jest najwięcej witamin, wtedy to była bieda. Witaminy jadały tylko dziady - surowizna! Zielenina! Warmuz!

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIEROGI Z BORÓWKAMI.

 


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Pozwoliłam sobie na małą chwilę wyleźć z kuchni na pole. Na szerokie i dalekie pole różnymi drogami idąc, a raczej jadąc.
Koło Biłgoraja w jakimś zacisznym lasku rosło dużo borówek, co ich warszawiacy nazywają czarnymi jagodami. Dzieci i mąż nazbierali pełne słoiki - i co ? Wiadomo ! Pierogi z borówkami ! I ze śmietaną. I z cukrem !

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O WARZENIU POEZJI.

 


ZWYCAJNE ZYCIE MOJE

Zwycajny dom zwycajny stół nowy
plastyckowy
na stole zwycajno kiełbaska
w kieł?basce zyły i kostusie
flaska
i gornusie

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O TRUSKAWKACH.

 

 
Moi kochani wylizywacze rondelków !

Truskawki to mnie - w ogóle - scypiom w krztoniu i ich nie lubiem. Siadają na wątrobę i dręczą  żołądek.  Ale... tak wspaniale pachną, takie są cudowne, niepowtarzalne!
Najlepsze jest pożryć na surowo !!!    

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TATOWA HERBATKA.

 


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Herbatę  piliśmy ziołową z liści leśnych malin, czernic, borówek. Do tego skórka z jabłka, trochę suszonych jagód. 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

O TRADYCJI.

 

    
Moi kochani wylizywacze rondelków !

Nieraz sobie westchniesz człecze. Dobrze było, choć biednie. Nie wiedziało się, że moze być lepiej...

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMAKI DZIECIENCTWA.

 


Rozpoczynamy cotygodniowe spotkania z  Wandą Czubernatową i  jej gawędami kuchenno-kulinarnymi.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017