Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

LATEŃKO.


Gazda kose klepie
Pódzie w tany w kosą
póki ptaszek śpiewa
póki trawa z rosą
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Słoneczko już wyszło
rosę obllizuje
a gazda z Hanusią
pod miedzą figluje!

Oj , lato, lateńko, koszycku złoty
oj figle, figielki, słodkie pieszczoty
- oj będzie burza, chmura pęcznieje
grabie zez zębów, kosa rdzewieje!

Gazda do Hanusi - ukochana Hanuś
ale żeś ty miała potargany wianuś
trochem go pozszywał i trochę połatał
może do drugiego odrośnie ci lata!

- Oj lato, lateńko, grzeszki kochane
miłością spowite pachnące sianem
- Oj bum, bum, oj cyk cyk, spadły godziny
Wlecze się gazda...Gdzie?
Do gaździny...

22 lipca dziś, pełnia lata i nawet nie grzmi. Dawno, dawno temu w XX wieku maszerowaliśmy z chorągiewkami  i szturmówkami, młodzież śpiewała, orkiestra strażacka grała „Pierwszą brygadę", do pracy nie trzeba było iść wieś przyczajona, bo plotka mówiła, że ormowcy chodzą i kapują kto pracuje na roli. Po południu już byli ociapani i ze wszystkimi śpiewali chórem „śli górole w góry, mieli w portkach dziury”.

Potem był festyn i dalszy ciąg śpiewania i tańczenia, kiełbasę można było kupić i inne dobra konsumpcyjne.
A potem niósł się śpiew perlisty! I prawie nikt się nie przejmował, do której opcji politycznej należał lider kapeli pod oryginalna nazwą JUNG-FUNG. Grunt, że grali do rana, choć nie bardzo czysto o świtaniu.

Pozdrawiam…

Dziś dostali domownicy kaszę jaglaną z sosem poziomkowym:
poziomki (pół litra) przetrzeć przez sito perlonowe z pół litrem śmietanki z cukrem, rozrzedzić młodym kwaśnym mlekiem. No i ugotowaną kaszę polać i zajadać.

He he, przez sito perlonowe! Toż to mikser będzie płakał!
Hej...



Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017