Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

ZABRONILI MI WARZYĆ.


Dzieci powiedziały:
Dziś babciu nie będziesz warzyć. Od dziś - nie będziesz warzyć, smażyć, lepić, zapiekać, podpiekać, mieszać, krajać i trzeć. Włączać kuchenki różne, w tym piec, a na gazie mogę sobie uwarzyć wody na kawę, albo herbatę.

Tak powiedzieli i poszli, czy też pojechali sobie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dzieciątka kochane myślały, że odciążą babcię od męczącej roboty, stania przy garach, unikania pryskania tłuszczem spod smażących się kotletów i takie tam różne kulinarne zbytki i zabytki.

Ja jestem od kuchni opalanej drewnem, a potem węglem. Gdy podłączyli prąd do wsi, to my z kumoskom miały już po 20 lat. Przypalałyśmy na tym prądowym ogrzewaniu co się dało.
Potem nastały kuchenki gazowe - też przypalałyśmy. I teraz przypalam, he, he, he, ale z winy telewizora.

Właśnie śmierdzi „przysmażona” wątróbka, co miała być dla psiuni. Młodych nie ma, zdążę wywietrzyć. Jednak nie z tego powodu mi zakazują, proszą tylko, jak już wyżej napisałam, ŻEBY SIĘ NIE MĘCZYĆ! A ja to tylko umiem, lubię, śpiewam przy warzeniu, wspominam przy warzeniu i gadam do siebie przy warzeniu.

Jest lipiec, grzybów jeszcze nie ma, ale już zawiązały się ładne cukinie. Któż to wiedział, co to jest cukinia! Teraz już wiemy i z kumosią upieczemy placek z cukinią i pomidorami. Kumosia jest potrzebna, bo na moim piecu zatarły się cyferki, które określają temperaturę, czas pieczenia i takie różne nawiewki.

PLACEK LIPCOWY Z MŁODĄ CUKINIĄ.


80 deka mąki, kostka margaryny, 2 łyżki oleju, 2 żółtka gotowane, jajko, 4 duże pomidory, 4 cukinie młode, cebula, kminek, cukier, sól.

2 jajka surowe, łyżka śmietany. Podsmażyć cebulę z pomidorami i cukinią, ostudzić. Rozłożyć ciasto na blaszce, posmarowanej olejem, nałożyć pokrojone pomidory i cukinie, przyprawy, polać rozbełtanymi jajkami i piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Można posypać tartym serem.
Taki placek można przyrządzić z duszona kapustą z dodatkiem krążków cukinii. Dobry tez jest łatwiejszy - posmarować ciasto ostrym keczupem, albo przecierem pomidorowym i układać krążki cukinii z jabłkami.

Pozdrowienia znad licowej nalewki lipowej. Hej

Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017