Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

ZIMNE ZUPY ZWANE CHŁODNIKAMI


Czekamy na ten lipiec, na te upały, gorąc, pot przy grabieniu sian wylewany! Czekamy na te zimne zupy, pożywne, smaczne, wymyślne, zagraniczne, litewskie, albo taki po mińsku...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
700 g szczawiu, 400 g buraków, 2-3 świeże ogórki, 1 jajko, 120 g szczypiorku, 2 szklanki kefiru, 2 łyżki stołowe śmietany, 1 łyżka stołowa cukru, koperek, sól.

Szczawiu pełno rośnie na miedzy na naszym Stajanku, nawet na obu miedzach tej od południa i od północy, z tym, ze od północnej strony trochę mniej. Nazrywam, naskubie i będzie chłodnik. Buraki wyrwę z nacią z pólka kuzynki, koperek też i szczypiorek.
Wszystko ładnie wyrwałam i oskubałam, tylko nie było ani listka szczawiu. Nigdzie, na żadnej miedzy. Nie szkodzi, mam w zamrażarce kilka woreczków szczawiu jeszcze sprzed trzech lat, rodzina sie nie kapnie i nie zauważy, nie ma aż tak wyrafinowanych kubków smakowych. Poreszcie nauczeni jesteśmy na kupnych mrożonkach, a tam wiecie co zamrażają. No. Hej.

No to szczaw gotujemy w słonej wodzie, jest zamrożony to się sam rozleci, buraki ugotować i posiekać, albo zetrzeć, ostudzić, włożyć roztarty z żółtkiem szczypiorek-oczywiście drobno posiekany, posiekane ogórki, białko jajka, cukier, kefir ubity trzepaczką.
Gotowy chłodnik doprawić śmietaną i posypać koperkiem. Ufff!

Dużo łatwiej kupić gotowy w jarzynowym sklepie. Dobrze już, dobrze. Teraz poważnie, chłodnik bułgarski...

1 duży ogórek surowy 1 litr kwaśnego mleka, 4 ząbki czosnku, pęczek koperku, 2 łyżki oliwy, 10 deka orzechów włoskich, sól.

Ogórek obrać, drobno posiekać, lekko posolić i odstawić na 10 minut. W wysokim garnku roztrzepać mleko (jogurt), rozcieńczyć gotowaną wodą, ostudzoną-2 szklanki, dodać pokrajany ogórek, podprawić czosnkiem, roztartym z solą, koperkiem i oliwą . Można dodać trochę octu winnego. Wymieszać, schłodzić, rozlać do miseczek, do każdej wsypać po łyżce tłuczonych orzechów, albo pokrajane jajka na twardo.

No to za łyżki i zamiatać! Tylko że ten lipiec wciąż zimny i mokry i wcale chłodniki nie smakują. Raczej rosół na przykład z pulpecikami z kapłona!
Smacznego !

Pozdrawiam serdecznie wszystkie Elżbiety, Ele i Elunie!


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017