Pewnie, że muszę dobić jakąś frytką, albo cipsem, strużynkami, co tam wymyślił nasz przemysł spożywczy z polepszaczami. Trochę się cni za prawdziwymi potrawami wiejskimi z ziemniaków i ciasta ziemniaczanego. Owszem można kupić zamrożone i świeże, ale spróbujmy sami, według przepisów z naszej wspaniałej książeczki:
„Co można zrobić z ciasta ziemniaczanego( przyjmując, że już wiemy jak je przygotować).
- Uciąć kawałek ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wyrobić niezbyt gruby wałek, spłaszczyć go i krajać:
a) Na skośne kawałki, odkładając je na deskę posypaną mąką.
b) Na kawałki, które w ręku wyrobić na kule, położywszy je na stolnicy zrobić w nich wgłębienie PALCEM - są to kopytka.
c) Na kawałki, szerokości 1,5 cm, każdy kawałek obtoczyć na stolnicy w wałeczek, są to paluszki
Kluski podawać:
- Obficie okraszone słoniną.
- Trochę okraszone i podane do kiszonej kapusty.
- Trochę okraszone i podane do sosu pomidorowego, grzybowego, śliwkowego.
- Bez okrasy do mięsa z sosem.”
I co pokochani smakosze! Zjadło by się, oj zjadło i nadrobiło ilość przeznaczonych dla gospodyni miesięcznej porcji ziemniaczków. Proszę synową, może przyrządzi któreś z tych pysznych klusek, ale ona - nie!!! Chcesz, żebym wyglądała jak ta wsiańska, dziewiętnastowieczna Bęc-Maryna? Żadnych klusek i ziemniaków deptanych, zasmażanych, przecieranych!
No to już pojadłam.
- Sama nie możesz sobie upucyć?
No jakoś nie mogę, nie chce mi się… Wolę takie ziemniaczki w płynie...
Ech, ziemniaczku, ziemniaczku kartofelkiem zwany
Lepszyś ty niż wszystkie na świecie banany!
(-) gdy cię w gorzelni przerobią na ciapę
gdy spirytuskiem płyniesz w moją japę
pociecho ducha, panie nasz nad pany
wtedyś najlepszy, gdyś rektyfikowany !!!
No to na zdróweńko !
Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved. |