Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

CIASTO ZIEMNIACZANE.


Jako że mam zjeść około 15 kila ziemniaków miesięcznie, wedle statystyki podanej w książce „Żywienie rodziny wiejskiej”, wydanej w 1956 roku (już o tym pisaliśmy), obliczam ile zjadłam i wychodzi, że za mało! Już prawie koniec miesiąca, a ja jem jednego grulecka na tydzień! Nie, nie takiego co waży 2 i pół kila, zwykłego, średniego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Pewnie, że muszę dobić jakąś frytką, albo cipsem, strużynkami, co tam wymyślił nasz przemysł spożywczy z polepszaczami. Trochę się cni za prawdziwymi potrawami wiejskimi z ziemniaków i ciasta ziemniaczanego. Owszem można kupić zamrożone i świeże, ale spróbujmy sami, według przepisów z naszej wspaniałej książeczki:

„Co można zrobić z ciasta ziemniaczanego( przyjmując, że już wiemy jak je przygotować).
- Uciąć kawałek ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wyrobić niezbyt gruby wałek, spłaszczyć go i krajać:
a) Na skośne kawałki, odkładając je na deskę posypaną mąką.
b) Na kawałki, które w ręku wyrobić na kule, położywszy je na stolnicy  zrobić w nich wgłębienie PALCEM - są to kopytka.
c) Na kawałki, szerokości 1,5 cm, każdy kawałek obtoczyć na stolnicy w wałeczek, są to paluszki

Kluski podawać:
- Obficie okraszone słoniną.
- Trochę okraszone i podane do kiszonej kapusty.
- Trochę okraszone i podane do sosu pomidorowego, grzybowego, śliwkowego.
- Bez okrasy do mięsa z sosem.”


I co pokochani smakosze! Zjadło by się, oj zjadło i nadrobiło ilość przeznaczonych dla gospodyni miesięcznej porcji ziemniaczków. Proszę synową, może przyrządzi któreś z tych pysznych klusek, ale ona - nie!!! Chcesz, żebym wyglądała jak ta wsiańska, dziewiętnastowieczna Bęc-Maryna? Żadnych klusek i ziemniaków deptanych, zasmażanych, przecieranych!
No to już pojadłam.
- Sama nie możesz sobie upucyć?
No jakoś nie mogę, nie chce mi się… Wolę takie ziemniaczki w płynie...

Ech, ziemniaczku, ziemniaczku kartofelkiem zwany
Lepszyś ty niż wszystkie na świecie banany!
(-) gdy cię w gorzelni przerobią na ciapę
gdy spirytuskiem płyniesz w moją japę
pociecho ducha, panie nasz nad pany
wtedyś najlepszy, gdyś rektyfikowany !!!


No to na zdróweńko !


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017