Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

"ŻYWIENIE RODZINY WIEJSKIEJ".


W głębokiej starożytności, czyli w roku 1956 wydano taką książeczkę, piszą tam, żeby ziemniaki sadzić w polu, a nie w ogrodzie. W ogrodzie należy sadzić jarzyny wczesne, zielone, ha ha. A ja mam ogród 2 hektarowy i sadzimy w nim wszystko. I ziemniaki i jarzyny okopowe i kapustę i poziomki rosną i zioła.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ale oni tak ładnie piszą „W ogródku nie ma miejsca na ziemniaki, bo tu trzeba uprawiać konieczne dla zdrowia warzywa i jagody letnie”.
Dalej kalkulują ile trzeba tych ziemniaków nagromadzić, żeby przetrwać zimę. Coraz bardziej mi się to podoba bo ziemniaki to jest to, co rodacy lubią najbardziej, oczywiście oprócz pizzy, hod dogów i schabowego. I tak...
Gospodarz pożre miesięcznie 25 kila.
Gospodyni - 15 kila.
Babka - 12 kila.
Ciotka - 12 kila.
Janek (10 lat) - 13 kila.
Małgosia (3 lata) - 6 kila.

Ciekawe jak teraz policzyć czipsy, frytki, chrupki przeróżne, prażynki, strużynki, ile kilogramów czipsów zjada Janek i Małgosia, a po kryjomu babka i ciotka! Dobrze, ukradnijmy jakiś prosty przepis i wypróbujmy, co też nasi pradziadkowie jedli ziemniaczanego w latach 60. XX stulecia...

Lemieszka z serem:

1 kg ziemniaków, wrząca woda, sól, 25 deka pszennej mąki razowej, 4 deka słoniny, 20 deka białego sera.

Do obranych ziemniaków wlać tyle wody wrzącej, aby je przykryła, dodać soli do smaki i gotować do miękkości . Gdy ziemniaki są miękkie, nie odlewając wody i nie zdejmując z płyty, rozetrzeć pałką, postawić na płytce azbestowej.
Do parujących ziemniaków wsypywać po trochu mąkę, rozcierając na gładką masę. Cały czas ogrzewać, żeby mąka się rozkleiła. Nabierać łyżką zgrabne „KOPKI”, posypać pokruszonym serem i posypać suto chrupiącymi skwarkami.
Z kwaśnym mlekiem! Mniam mniam! Ale dobre! Szczególnie te chrupiące skwarki. Ze świeżej słoniki, albo mogą być i z boczku.

Tu chyba coś poknociłam, bo na 6 osób 1 kilo ziemniaków?
Miałam na myśli naszą rodzinę, już w XXI wieku, wychowaną na czipsach i chrupkach, i w ogóle nie chcieli jeść tej smacznej potrawy, więc wszystko zjadła gospodyni - odliczam od statystycznych danych.
Dokończyłam na śniadanie, opiekając „kopki” na ma maśle.

No, to do następnego dania ziemniaczanego, oczywiście wiejskiego.
Smacznego i zdrowego. Hej!!!


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017