Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

"IGŁĄ STUDNI NIE WYKOPIESZ".


Kto wie! A może wykopiesz? W obecnej dobie techniki nieludzkiej wszystko możliwe. Na Księżyc polecieli, Marsa kombinują zasiedlić, wszystkie góry i dziury na naszej Planecie spenetrowane, maszyny od malutkiej jak pchła do wielkiej jak drapacz wymyślone i zbudowane, to takiej prostej operacji jak wykopanie studni igłą by nie potrafili jacyś spece od kopania? Poza tym jeśli wielbłąd przelezie przez ucho igielne, to reszta możliwa jest. Hej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Poreszcie zostawmy na chwile kopanie studni igłą, a zajmijmy się inną JEJ użytecznością. Ile to strojów ludowych, narodowych, kostiumów scenicznych, koronek, kołnierzyków, pościeli, poduszeczek haftowanych uszyła i wyhaftowała ta igiełka mała!
A te kurtki męskie, grube kożuchy, ciężkie kostiumy i garnitury zimowe i letnie, portki, gacie, majtasy, wytworne koszule, a nawet krawatki, muszki, chusteczki do butonierki.
A potem świat mówi - garnitur od ARMANIEGO, czy jakiego innego WERSACZEGO.
No właśnie, żeby nie igła nic by nie było. Pewnie, że można garnitur sklecić, ale na razie nie ma takiego kleju.

No to igiełko, na razie. Przyjdzie czas, wyhaftujemy makatkę z napisem: Gospodyni tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi.

Susznie białoruskie z twarogiem:

10 ziemniaków, pół szklanki mąki, 1 cebula, 200g twarogu, 2jajka, sól,masło, śmietana.

Ugotowane z łupinach ziemniaki obrać i utłuc, dodając mąkę i sól.
Dobrze wymieszać i uformować placuszki.
Pośrodku każdego kłaść farsz z twarogu zmieszanego z surowym jajkiem i zacisnąć brzegi, smażyć z obu stron.
Podawać na gorąco ze śmietaną, albo z masłem.

Gdyby gospodarz żył zjadłby z dziesięć…
Smacznego żyjącym.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017