Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

NIEPROSZENI GOŚCIE.


Dawniej goście zawsze byli mile widziani i proszeni „do wrazu”. Siadojcie z nami, dostawali miseczkę, albo tylko łyżkę, jeśli jedliśmy z jednej michy. Teraz to już nie wiem, bo goście proszeni czy nie zawsze dostaną to kawę, to kawałek starego placka, albo przynoszą ze sobą picę, czy zapiekankę. I często jakiś dobry płyn. Wszystko się zmienia i wszystko płynie jak powiedział Pan Tarej. No. Hej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jako że piątek, a wczoraj napadało śniegu i gradu, oprócz tego post, możemy sobie uwarzyć fasoli ze śliwkami. Pewnie, że teraz tylko niektóre partie uznają post, nie jedzą masno, nie chodzą na dyskoteki, w sejmie zdają okrutne pokuty przeciwnym partiom, ale my możemy trochę postnie, jako że za chwilę święta i żreć będziemy do rozpuku.


FASOLA ZE ŚLIWKAMI:

30 deka suszonych śliwek, pół kila fasoli Jasiek 30 deka ziemniaków, marchew, pietruszka, przyprawy, listek bobkowy, majeranek, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, łyżka cukru, wywar jarzynowy, może być makaron.

Namoczone na noc śliwki i fasolę ( osobno) gotujemy - osobno na wywarze jarzynowym. Gdy fasola jest półmiękka, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, listek laurowy, solimy. Śliwki ugotować oddzielnie. Gdy wszystko jest miękkie, wymieszać razem, dodać śmietanę z łyżką mąki i cukrem. Zagotować, dodać majeranek, zieleninę z doniczki, a kto chce to jeszcze dogęścić makaronem.

Nie powiem, żeby to było bardzo delikatne jedzonko, ale to nic, schodźcie się goście !Liść laurowy doda smaku. Tak to jest - laur, sława, chwała, a na koniec z w...zupie.

Kolega Zdzisiu napisał mi na wszelki wypadek jak się zabezpieczyć przed nieproszonymi gośćmi i nie urazić ich:

Gdy na obiedzie zjawią się goście
których się nikt nie spodziewał
to gospodyni wie co ma czynić -
wody do zupy dolewa

Gdy politycy szczodrze rozdają
to, czego w kasie nie mają
wiedzą co czynić - jak gospodyni
też wody nam dolewają


Ktoś inny dopisał:

A ja, by sobie na starość nie czynić szkody
nigdy nie dolewam do WÓDY wody...


Dobrego smaku i zielonej wiosny życzymy!


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017