Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

FIGLE I RZECZY O JEDZONKU NASZYM POWSZECHNYM.


Jest wesoło w naszej ojczyźnie, porządek nastaje, ład, ptaszory już się drą i szukają gałęzi na gniazda. Ludzie ścinają, piłują, rąbią te drzewska, po co one potrzebne, ino wiater robią, a ptaszyska srają z gniazd i wrzeszczą. Powinno być wszędzie czysto i równo, domy stawiać należy, fabryki budować, chodniki, płytki, asfalty okładać nierówności.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Szkoły pozamykać, szpitale skasować, lekarstwa są z... lekramy, pomagają od razu, a nie tak jak od doktora - całe życie żryj, łykaj i dalej serce pika.
A te z lekramy - fik mik i jużeś zdrów. Nawet nie musisz zażyć, wystarczy kupić. Hej.
Ojczyzna w dobrych wojskowych ręcach. Sądy, fiskusy na posterunkach. To wszystko dla naszego dobra.

Co innego jedzonko. Jeść trzeba i się musi. Co kto lubi niech sobie zjada, zajada, smakuje, ciamka i beka potem. Oczywiście dla przyjemności i na razie bez przykazu co i z czym.

Można sobie udusić rybę na przykład dorsza…
pół kila filetów, sól, cytryna, pieprzu, mąki trochę, masło, mleka i ser twardy utarty.

Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem i czym kto chce. W osobnym rondelku rozgrzać ze dwie łychy masła, dodać mąkę, pomału wlewać mleko, mieszać bo się przypali. Zgęstnieje - polać rybę, posypać tartym serem i grudkami masła, piec w piekarniku z pół godziny. Można jeść z chlebem, albo z frytkami i mlaskać.

I mruczeć sobie, patrząc do lustra, albo chrupiąc frytki, taką oto mruczankę:
Panie Boże, nic nie umiem, nic nie mam i nie chcę. Niczego już się nie nauczę z lenistwa, czy z Twojej woli.
Uprawiam marny kawałek ziemi (teraz pod pierzynka marcowego śniegu), która mi z wielka rozkoszą rodzi poziewnik szorstki, oset, skrzyp zwany przez nas chrzęścią, czasem jakąś kapustkę.
Kocham tę chwastorodną i kamienistą. A jej cóż z kochania - motyka i nawóz, ot co.
Jak się to rozgadałam. Na ptaszki patrzę i wiatrem oddycham. Nie trzeba do tego żadnych znajomości. Czasem też fruwam ponad, lecz to czysta fantazja, a nie umiejętność.
A jeść umiem, lubię, kocham, pragnę! Choć raz do syta, albo do pęknięcia, ale nie obżarstwo.
Panie mój nad Pany, chwalić Cię pragnę kapustką z grulami, kwaśniczką cienką maszczoną olejem.
W krojenie marchwi, szatkowanie kapust wszystkie modlitwy wkładam razem z kminkiem, maszczę promykiem, podprawiam błękitem, czasem jakieś ziółko, suszony rozmaryn, cyklamenu kwiatuś sprzed bram raju w oknie.
Duszą i ciałem, oczami i gębą, jem, zjadam, chłonę Do utraty trzecich zębów. Ament.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017