Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

NIEDŹWIEDŹ W GAWRZE.


(ROZMYŚLANKA PODWIECZORNE).

Wczoraj niedźwiedź zburzył gawrę, czyli po nasemu zwoloł bude. Wyjrzał - uuu, ooo, niy! Za ładnie! Podrapał się po kudłach, ziewnął głośno, mlasnął ozorem, possał prawą przednią łapę i z powrotem nagarnął gałęzi i liści na dziurę. Chudy był i trochę zły, że pogoda płata figle, ale co tam, pośpię jeszcze i zasnął.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nasi dawni ludzie wiedzieli jaka będzie pogoda, ile jeszcze mrozu i śnieżyc, a nie tylko ciapania i mżawek. Od tego był niedźwiedź (między innymi, bo wróżb było dużo i wszystkie się spełniały) .Teraz pogoda jest zawłaszczona przez telewizor i jest jak jest. Dziś wzorujemy się na pomiarach satelitarnych, a Amerykanie na świstaku. Tyz piyknie.

Dziś Błażeja, świętego biskupa, którego zamęczyli, ale nie wiem za co, na pewno za wiarę, kolwicek jako i teraz. Kto za bardzo wierzy i stara się pomóc ludziom, to go reszta radzi męczą. Na przykład Wałęse i Jego ród. Ile ten człowiek musi znieść gaduł, pomówień, dokuczań, syn, wnuk, rodzina - bijali się w staryj chałupie śtachetami!

Tak to się porobiło, że żyjemy w dobie wielkiej, ogromnej, nieobjętej rozumem miłości bliźniego! W komputerach piszą ludkowie takie pochwały, byleby tylko nie przebaczyć.
Święty Błażej jest patronem od bólu gardła i jeszcze innych dolegliwości śpiewaków i celebrytów. Bolało gardło bachora, albo dziadka babki przykładały do szyi poświęconą wczoraj (Matki Boskiej Gromnicznej) gromnicę i... pomagało. Dodawali do tego mleka z miodem, płukali słoną wodą i nie trzeba doktora. Hej.

Teraz trzeba długo czekać na przyjęcie, na skierowanie, na leczenie i na pigułki darmowe. No to czekajmy. Luty krótki, a tyle planów, zamiarów, pomiarów i zamierzeń. Warszawa ma być metropolią bez granic, coraz to większa i obszerniejsza . Ponoć pozazdrościli tego zamiaru górole i tworzą po kryjomu na razie „Podhale od morza po Morskie Oko”. Jako jedna metropolia się będzie nazywało Odkopane. Opowiadał o tym przy nalewce bursztynowej jeden rumuński góral. Może to być humbuk, czyli bajda na snowbordzie.

Tyle wiadomości zasłyszanych, pomyślanych, przekręconych i takich sobie codziennych. Zrobiłam na kolację marchew zasmażaną zimową, do moskola i do białego chleba, co kto woli.

5 marchwi dość dużych, szklanka mleka, pół szklanki wody, 3 duże ziemniaki, sól do smaku, łyżeczka cukru, 5 deka słoniny, albo masło.
Marchew obrać, pokroić, albo zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać wrzącą wodą z mlekiem i podgotować. Do podgotowanej marchwi dodać pokrajane ziemniaki i ugotować do miękkości. Okrasić topioną słoniną, albo masłem.

Na kolację, rodzino! Wyłaź z nor!

Przepis z książki „Żywienie rodziny wiejskiej” z 1965 roku. Piszą tam, żeby dużo mięsa nie żreć bo w przyszłości grozi nam otyłość, cholesterol, miażdżyca, otępienie, wątroba marska i żylaki. Oczywiście rodzina chętnie zjadła marchew jako sałatkę do dużego kotleta. Hej.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017