Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

GWARZENIE PRZY WARZENIU ROSOŁU.


Dwie łapy kurze, cztery podudzia, zwane dramstikami, calowy plaster rozbratla, 5 litrów wody. Dwie duże marchwie pół selera bulwiastego, jedna pietruszka, porządny korzeń, 3 czapeczki prawdziwkowe...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
...kilka ziarenek pieprzu czarnego zwanego prawdziwym, dwa ziarenka angielskiego ziela, łodyżki lubczyku, zamrożone latem, przypieczona cebula na koniec, a po kryjomu kosteczka bulionowa, wołowa.

Jeśli chcesz mieć dobry rosół zalej składniki zimną wodą i uzupełniaj zimną, jak wywrze. Jeśli chcesz mieć dobre mięso - zalej ciepłą, a może gorącą? A może wszystko na odwrót?

Mama zawsze wiedziała, a ja już jestem babcią dużą, babcyskiem prawie, nie muszę już niczego pamiętać.
Jakoś pod koniec warzenia szumowali tę polewkę, zbierali zakrzepłe białko, które wyglądało bardzo nieładnie. Że też razem z tym nie zbierała się pozłota?
No widzisz babko! Jak się szumuje rosół to i pozłota może wsiąknąć. Rychtyk, jak teraz w polityce, szumują i szumują, a coraz bardziej wszystko zamącone.
Nie będę szumować, bo moja polewka, mój rosół jest czysty-przeźroczysty. I co z tego, że piątek?

Taka chuda zupa, jak honorarium autorskie za ten felieton. Tyle w nim kalorii i wartości, co pochwał od czytelników. W ogóle, to zima i wiatr i znów śnieg, a ze wszystkich stron zagrożenie. Inne planety nam zagrażają, Bruksela się wtrąca, a opozycja stoi na mocnych pozycjach. Ha!
Dość szybko zrezygnowała, bo wojska amerykańskie czuwają na wszystkich granicach, a rosół można sklarować białkiem kurzego jajka. Na wszystko jest sposób. I na tych co usiłują zawłaszczyć sejm rządowy, ukarze się ich więzieniem, grzywną, obcięciem, nie, nie ręki, ani palca, raczej stopy procentowej od ukradzionego kapitału.

Na resztkach rosołu Halinka przyrządziła smaczną zupę-krem z brokułów, zmiksowanych jarzyn, paru małych grulek, dużo czosnku, szczypty papryki ostrej, z prażonymi orzechami i grzankami.

Przy kremie nic nie gadali, nie gwarzyli, bo smaczny i trzeba na gorąco. Po żarciu jeden z domowników odczytał wierszyk z małej książeczki:


OBIADEK

o skrzydło wołowe
natchnione na wskroś
paseczkami słoniny!
Sztufado z listeczkiem bobkowym
w serduszku z marchewki
błogosławiona cebulką
moja wypieszczona
na ciepłej płaszczyźnie półmiseczka
w garniturku z jarzyn
za chwilę pan
przerobi cie na kupkę.


Serdeczności posyłam, póki zima trwa, ferie, narty i bałwana jakiego o znanej twarzy można ulepić i przy drodze postawić. Hej hej.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017