Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

ZIEMNIAKI, GRULE, PYRY, RZEPA, KARTOFLE.


Znalazłam książkę o kucharzeniu pod tytułem „Żywienie rodziny wiejskiej”, wydana w 1965 roku, kiedy wieś była wsią i mieszkali tam rolnicy, i inny lud wiejski. Z ciekawością zaglądam, przeglądam, poczytuję, co my też to jedli w latach najpiękniejszej naszej młodości.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Z książki wynika, że ziemniaki i ziemniaki i jeszcze raz ziemniaki Autorzy piszą wszędzie - ziemniaki - czyli, że nie są z Warszawy.
Piszą tam, że ziemniaki należy sadzić w polu, a nie w ogrodzie. W  ogrodzie mają rosnąć jarzyny wszelakie, przyprawowe, kapustne i ozdobne.
Ziemniaki - jak tu piszą - dostarczają dużo skrobi,trochę białka, ale dobrego, ociupinę żelaza, nieco witamin, maja dużą wartość kaloryczną, ale mało białka, wapnia i innych witamin „niezbędnych dla zdrowia i  życia”. Mają trochę witaminy C, w sumie to dużo, ale jak wiemy z innych źródeł wtedy, gdy są surowe.

No to hej, jeszcze nie przyzwyczailiśmy się do jedzenia surowych grulek i  chyba długo nie zaczniemy chrustać. Jako że żremy ich dużo, to jakoś się tej witaminy uzbiera.

O ziemniakach wiem wszystko, może nie wszystko, ale dużo, całe młode życie kroiliśmy do sadzenia okrowki z oczkami, a wykrowki, czyli dupki bez oczek, sadziliśmy ręcznie, obrabiali ręcznie, potem maszynami. Zwozili do piwnic, kopcowali, przebierali - osobno drobne dla bydlątek, średniocki do sadzenia, duże do jedzenia, przygnite na kluski tarciocki od razu z kopaniska.

Ziemniaczku, ziemniaczku kartofelkiem zwany...!!!

Mądrości z książki:
„Ziemniak spożywany w odpowiedniej ilości wespół z innym produktami jest naszym wiernym przyjacielem. Ziemniak nadmiernie rozpanoszony w naszym pożywieniu, wypiera inne pokarmy, a wtedy staje się naszym wrogiem”. Szczególnie na wsi za dużo jedzą wsioki - „co łączy się często ze szkodą dla zdrowia ludności wiejskiej”.

Zanim przejdziemy do pysznych potraw z ziemniaków, autorzy określają ile ich można zjeść, np. miesięcznie - gospodarz 25 kila, gospodyni 15 kila, a Małgosia - co ma 3 lata - 6 kila.

Przekąska:
4,5 ziemniaków, 2 buraki ćwikłowe, trzy cebule, 2 łyżki oleju.

Ziemniaki ugotować w mundurkach,buraki osobno, ostudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę. Dodać posmażoną na oleju cebulę, posolić i można pojadać.

Zupa ziemniaczana przecierana z mleczkiem makowym:
półtora litra wody, 6 ziemniaków, 3 łyżki stołowe maku, sól.

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przetrzeć przez sito, rozprowadzić wywarem ziemniaczanym. Mleczko makowe przyrządzić po staremu w moździerzu, albo kupić mak mielony, ale nie słodki, sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez gazę, dodać trochę wywaru, wymieszać, wlać do zupy,posolić do smaku i potrzymać w piekarniku, dopóki się nie utworzy rumiany kożuszek.
Ha, ha! Ale dobre i dietetyczne!


Te przepisy wyjęłam akurat z „Kuchni białoruskiej”.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017