Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

MARZENIE...


„GORZOŁECKA” - napisał, marząc, ZDZISIU BARGLIK, nasz kolega, przyjaciel, poeta i figlarz:
 
Kiebyś babo gorzołecke w jednym cycku miała
to byś mi sie wiela lepij od karcmy widziała;
Nie sukołbyk po karcmiskak nicego dobrego
ba byk jak pies warowoł u cycka takiego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ze tys Pon Bóg nie uzdajoł babom cycków trzecik,
jedyn z wódkom dlo chłopa, dwa z mlykiym dlo dziecisk.
Tyn dlo chłopa musiołby być więksy odpowiednio
bo jam przecie jest chłop, a nie jaki sietniok.

Myślę, że wielu panów, chłopów i góroli tak sobie marzy. Jaka to wygoda! Wprawdzie liczy się kontakt z kolesiami, brzęk kieliszków, jakieś pieśni biesiadne, ale trzeba iść, urwać się z roboty, okłamać dzieci, żonę zostawić z cieknącym kramem, na polu duje albo leje,autem nie wolno i takie tam różne przeszkody.
A w tym szczęśliwym pomyśle takie proste - chce się chłeptnąć, to się chłepce… I jeszcze jedno - te z mlekiem wcześnie zsychają, a ten z wodą życia powinien być wciąż żywy!

Idzie ciemna i zimna jesień, gospodynie pieką gęsi, chyba kupione u pani biedronki, bo w ogrodach i ogródkach nie słychać gęgania. Wiatr nie roznosi białych piórek, ale w marketach kupisz co chcesz. No to zostawmy marzenia panów o trzeciej piersi pełnej wody życia, zajmijmy się przekąską.

Stare przepisy wypróbowane, na przykład na gęsie szyjki nadziewane.
Na jedną skórkę z szyjki trzeba mniej więcej 30 deka wieprzowiny, wątróbkę kurzą i trochę gęsiej, 1 bułkę, trochę słoniny, przyprawy - sól,majeranek,pieprz mielony i co tam chcecie, może być - nie pamiętam co. Zemleć mięso,wątróbkę, bułkę, szyjkę wyczyścić, dodać do farszu jajko i pokrojoną w drobną kostkę słoninę. Nadziać szyjkę,zaszyć z obu stroni piec razem z gęsią w brytfannie. Można jeść z kapustą kiszoną, z ziemniakami, albo na zimno pokrojoną w plastry z chlebem.
Można smażyć krew z gęsi, dobra z tego taka potrawa papka-ciapka-kotleciko-placek.
Można z chlebem zjeść, albo z ziemniakami z kapustą kiszoną.
Na Podhalu rzadko można spotkać czerninę a ja, gospodyni gwarzenia przy warzeniu jadłam czerninę w USA, w Cikagowie, kilkanaście lat temu, po raz pierwszy w życiu i na razie ostatni!
Synowa mówi, że może mi kupić mrożoną. Hej.

Dobre czasy nastały. Wracam jednak wciąż myślą do Zdzisiowej „gorzołecki” - do gęsiny trzeba coś z promilami, bo ona tłusta jest, oj tłusta! Przydałby się taki śliczny zbiorniczek oj przydał.

No, to na razie! Do świętego Marcina! Pozdrowienia. Hej, hej...



Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017