Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

LESZCZYNA.


Sumiała lyscyna,kiedym bez niom jechoł
płakała dziywcyna, kiedym jom poniechoł
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W stawie ryby, w lesie grzyby
na lyscynie orzechy
nie bedzies ty dziywce miało
ze mnie zodnyj pociechy.

Śpiewek i piosenek i pieśni o leszczynie dużo, wesołych i smutnych, opowieści i porzekadeł, miłosnych wspominków. Krzew - leszczyna pospolita po łacińsku Corylus avellana, a po nasemu lyska, rośnie chyba wszędzie.
Jak mówią leśnicy, zacienia sadzonki szlachetnych drzew i siedzą na niej kleszcze, które współcześnie roznoszą boreliozę. Trzeba leszczyny wycinać i już. Jednak najpierw poczekajmy aż się urodzą orzechy.

Po naszemu orzechy lyskowe, a po ogólnemu laskowe. Czemu laskowe, skoro leszczyna ? Muszę zadzwonić do pana Miodka.
Tak czy owak, doczekaliśmy się orzechów, które dobrze jest zbierać gdy opadną, bo są wtedy całkiem dojrzałe. Nie bardzo to wychodzi, bo ludkowie zrywają z gałęzi, jeszcze miękkie i bez smaku.
Orzech ma wartości odżywcze, nienasycone kwasy tłuszczowe i nie mają tego chroboka ,co sie zwie cholesterol. A jak kto ma to zwalczają. I trują też tasiemca! Hej, ale się wysiliłam!

Zdążyć przed wiewiórkami, dzięciołami i myszkami. Zebrać z krzewu, czy z podłoża, dosuszyć, zemleć i piec torty, tarty, placki i budynie gotować na parze. Albo też nastawić nalewkę orzechową. Jest wspaniała i działa kojąco na cielesne wapory i obolałą duszę. Tylko jedną ma wadę - musi stać w ciemnym i chłodnym miejscu… pół roku!
Kilo świeżych orzechów laskowych, kilka goździków, mielonego cynamonu torebkę, skórkę z pomarańczy, syrop cukrowy (0,25 l. wody, na 0,25 kg cukru) i  litr wódki 70 % (ze spirytusu zrobionej).
Orzechy posiekać, zalać wódką i odstawić w słoneczne miejsce , niech postoi przez miesiąc, wstrząsać często. Po tym czasie zlać wódkę. ORZECHY WYRZUCIĆ!!!
Do płynu dodać przyprawy, zamknąć słój, zostawić na tydzień. Przyrządzić syrop, zlać nalewkę i zalać gorącym syropem. Jak ostygnie przefiltrować przez bibułkę. Rozlać do butelek, zakorkować i postawić w ciemnym miejscu na PÓŁ ROKU...!!!

A te orzechy do wyrzucenia można dać dziadkowi, niech tłucze dziąsełkami, albo samem utłuc i dodać do masy tortowej!

No to pod orzeszka! Troszkę duszom pokutującym, co chodzą i jęczą w dzień zaduszny. Po kropelce moi przyjaciele duchowie...


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017