Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ŚWIĘTY BERNARD POGODNY, BĘDZIE RYCHLIK URODNY.


Teraz nie wierzymy przysłowiom, bo jest wiarygodna pogodynka, czy też pan pogodynek i w każdym programie, obok polityki wszyscy znają się na pogodzie. I wiedzą jak jest, co będzie jutro i za tydzień.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Do niedawna mówiły te przepowiadacze mniej autorytatywnie - będzie pogodnie, lub dość pogodnie mogą wystąpić mgły i zamglenia, może powiać silnie i usilnie, albo i nie. Teraz jest pewność - będzie ślicznie, słonecznie, majowo, żółto-zielono - no i… suje gradem.

Zbliża się Boże Ciało, znów urlop i grillowanie, a w ten dzień należy jeść dużo mięsa, żeby nabrać ciała i żyć zdrowo. Tyle, że to było za naszych dziadków rolników i pasterzy, bo te chudziny jadały kwaśnice, żury jałowe, a że to był już przednówek to nawet ziemniaków skąpili.
Jeśli się dało co ubić to warzyli rosół, pojadali stuke omaszczone wąsy i wargi oblizywali, smakowicie omaszczone palce, oczy zamglone z zadowolenia.
Ciotka Janiela mało jadła bo jom fluksyjo męczyła, to dzieci mogły więcej. U pani dziedziczki kucharka robiła sznycle wiedeńskie.

A oto przepis z książki Władysława Burtana,który jako młody człowiek, w latach 30. XX w. zbierał różne przepisy kulinarne. Książkę wydała „Zachylina”, a opracowała pani profesor Anna Mlekodaj. Polecam, warto przeczytać, o czym już kiedyś pisałam.

SZNYCLE WIEDEŃSKIE.

Ukrój zrazy z cielęciny, rozbij cienko, nadając formę kotletów, posól i smaż każdy płat uprzednio otoczywszy go w rozbitym jajku z mąką. Na jedno całe jajko przypada łyżka mąki i łyżka wody. Warstwa ma być cienka, lecz powleczona na całej powierzchni sznycla. Na patelni rozgrzej masło, rzucaj nań sznycle, smaż na rumiano i podawaj natychmiast.

Już sobie można wyobrazić rodzinę wiejską za dziadków - 8 osób, osiem sznycelków, które nikną w paszczach wygłodniałych, a to dopiero zaostrza apetyt.
U pani dziedziczki można, ale na wsi prościej uwarzyć barana w rosole, albo - jeśli wola - przyrządź pieczeń wedle Władzia...

PIECZEŃ BARANIA ZWYCZAJNA.


Z pieczeni zdejmij zbędną tłustość, skłuj gęsto nożem, skrop octem i naszpikuj czosnkiem lub szalotką. Tak przygotowaną natrzyj dobrze solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie włóż do brytfanny podlej roztopionym tłuszczem i postaw na gorącą blachę. Następnie zbierz z sosu nadmierną tłustość i zabiel go lekko śmietaną. Można poznać, że pieczeń gotowa, gdy sos wycieka z niej kroplami. Wtedy przełóż mięso na półmisek, pokrój na zraziki, polej sosem, przystrój gotowanymi jarzynami lub zieleniną i wydaj na stół.

Ufff...No cóż, dziś idę do sklepów różnych i przeróżnych, kupuję chude mięsko jakie chcę, przyrządzone rzucam na grill, który już się pali w ogrodzie, pod starą jabłonką. Domownicy sprawdzają, czy nie ma w nim tłustości, wyciskają resztki w serwetki.

Autor zginął (był oficerem) w Kozielsku. 24 XI 1939 roku pisał:
Kochani! Żyję i jestem w Rosji. Zdrowie nie najgorsze, apetyt też. Co tam u Was słychać i co z Tatusiem, ze Stachem...

Dziś panu gospodarzowi uwarzyłam kaszę jaglaną z sosem z muchomorów, to znaczy, znaczy co znaczy, z grzybków suszonych, zwanych u nas pociecami.

Pozdro...
 
Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017