Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WIELKI PIĄTEK...


Bardzo wcześnie czarownice wiejskie chodziły miedzami szukając znanych sobie ziół na czary. Odebrać mleko sąsiadowej krowie, bo sie za bardzo jego paba pyśni, dziywki stroi jak dziedzicki, a som podbiyro z pańskich lasów co sie do…
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
A to tromik jaki, a to rogoca we wnyki złapie i nigdy go nie nakryli! I niejedna zrobiła to: Krowa sie krwią doiła, kury pioły, a kohuta porwoł drawiec. Dobrze ci tak!

Wielki Piątek.
Rodzice i wszyscy w koło przestrzegali ścisłego postu, jedliśmy pieczone ziemniaki z surową kapustą.
Ryby wolno było jeść, księża dobrze wymyślili, bo ryba czasem bardziej masno niźli stuka - tak mawiał swok.
Ryb też nie jedliśmy, bo górole uwazali ryby za gady. Jedli ino to co miało jakom takom sierść, abo piyrze. Jak było tak było, teraz mam żarcia całe tony, ochoty do jadła brak!
Śledzie w trzech rodzajach - w pomidorach, w śmietanie i w oleju ze śliwkami wędzonymi, chrzanu michy z jajkami i wędliną (sodre - to na niedziele) i na żur chrzanowy na gorąco.

A dziś zrobię wam rodzinko rosochata rybę w cieście piwnym. Z suszoną żurawiną i z czym tak jeszcze.
Kupili mi 2 kila ryby mrożonej, filety super, myślę (w tym wieku - myślę!!!) 4 sztuki rozmrożę, no, może pięć, wystarczy.
Po namyśle rozmroziłam wszystkie i masz. Zrobiło się z nich błotko wodne, ciapka, wyściskałam jako mogłam, w ciasto parę jajek, mąki trochę, szklanka piwa, super! Pachnie!
Przy smażeniu jeszcze ich ubyło i w sumie nie było co podać, oprócz superowego naleśnika z ciasta piwnego. I jeszcze jednego i jeszcze jednego. Jako nadzienie rozciapane rybki wodne, podsmażona żurawina, zawijamy i na stół. Nawet jedzą i chwalą, he, he, he.

Dziś smutny dzień, dzwony nie biją, chłopcy z kołatkami czyli z kłabocami zamiast dzwonków, Pan Jezus w ciemnicy, a my o żarciu…
A my ino o polityce, a my ino jako ludzie jeden na drugiego z kijem i bombami.
Alleluja!

Dożyjemy, ucieszymy się wiosną, już w gaju kwitną zawilce, śnieżyczki prawie przekwitły, a my wykopaliśmy duuużo chrzanu, kazali mi trzeć i płakałam proszę Państwa. Bardzo płakałam. Wielki piątek, smutek, łzy... A rodzina z uśmiechem pożerać go będzie, jako sodrę na zimno i żur chrzanowy na gorąco.

Życzę zdrowia na te Święta! Można się nawet przejeść, wiosna wybaczy, Pan Jezus pobłogosławi, a ksiądz nie musi wiedzieć.

Pozdrawiam świątecznie.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017