Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

"W LESIE GRZYBY W STAWIE RYBY,


W LESIE MECH, W LESIE MECH
KIEBY NIE TO ŚWARNE DZIYWCE TO BYK
ZDECH, TO BYK ZDECH".
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ej, dziadek! Co za byk? Kiedy zdechł i jaki byk? Zatęsknił za dziewczyną i zdechł?
Przekomarzam się z gazdą, widać w dobrym humorze, obiecali mu wyższą emeryturę? Może się ucieszył, że pan prezes Kaczyński wystąpił w telewizji i coś obiecał? Jeszcze coś lepszego od dobrego? Może, nie słucham.

Gospodarz gniecie orzechy „pucydełkiem” kupionym ongiś od ruskich handlowców, żuje i podśpiewuje. Ja mu kanapeczki stroję-serek na czarny chleb, na to ogórek, na drugą kanapkę pomidor, na trzecią gruszki z jabłkami na słono, a czwarta z „kawiorkiem”ze śledzia.
Po tej mieszaninie będzie śpiewał głośniej, bo będzie miał urozmaicone wyżywienie. Mówi głośno do mnie i do siebie:
- Dziwie sie, dziwie światu. Chces chałupe budować sukos inziniera, narysować plana gazówki - sukos geodety. Kozdy cosik musi umieć coby drugiemu słuzyć? Niy? No. A polityk ino
obiecuje, nie musi nic umieć, siedzi se na ławie, abo na stołku, podnosi palce , jeździ za darmo samochodem i samolotem i taki z niego znawca. Hej.
- Skąd ci to przyszło do głowy?

A on mówi, że wyczytał w jakieś mądrej gazecie.

Dobrze. Nie ma grzybów, pieczarki w piwie już się przejadły, w omlecie, zupie, z jajecznicą i marynowane.
Mam ci ja tu książeczkę zszytą z wycinków gazetowych, z jakiejś gazety z lat 50 XX stulecia. W sklepach nie było za dużo towarów, ale uprawialiśmy ogródek, hodowali kury i jakoś było, nawet dobrze bywało!


KALAFIOR SMAŻONY W CIEŚCIE.

Kalafior, sól, cukier, 2 jajka, szklanka mąki, sól, woda i tłuszcz.
No to do roboty.
Niewielki kalafior, ścisły, obgotować w słonej wodzie, lekko osłodzonej, pokrajać w plastry przyrządzić ciasto naleśnikowe, maczać kalafiory i smażyć na złoty kolor. Hej hej hej!
Roboty dużo, marudzić będą, gdzie ten kalafior, dopiero był w koszyczku w spiżarce! Zeżarli ci z góry! Sałatkę zrobili wczoraj! No to już mam z głowy i z patelni.
Mam gruszki na słono pasteryzowane bez żadnych zapachów, same pachną naszym sadem! Gruszka - połówki, osączam z zalewy, do ciasta naleśnikowego i na tłuszcz! Dobre! A ciasto jest z mąki razowej, z nowej pszeniczki, z własnego wysokiego przemiału!

No to smakowitego podwieczorku życzę!


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017