Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

BARSZCZ SERWATKOWY Z ĆWIKŁĄ ORAZ... PRZYGODĄ.


Zioberka (żeberka) jagnięce trzeba dobrze ugotować z jarzynami - marchew, pietruszka, selera pół bulwki i co kto lubi. Wyjąć jarzyny już miękkie, ułożyć na żeberkach, a do rosołu (wywaru) pokroić 3 średnie buraki ćwikłowe i gotować, do miękkości.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Można - a nawet trzeba - dodać odrobinę kwasku cytrynowego, aby wywar nie stracił koloru. Najlepiej zalać wywar barszczem kiszonym ze swojego zakisu, albo z kupionej butelki, też dobry.
Trochę zawrze, dodaję kminku, czosnku, majeranku, pieprzu, ziaren jałowca, zielonego albo suszonego lubczyku.
Teraz wlewam pół litra maślanki, rozmieszaną z łyżką mąki, niech trochę zawrze. Na samym końcu doprawiam śmietaną.
Nie podaję ilości płynu na wywar, bo każdy sobie może policzyć ile ma gąb w rozdziawe, które niebawem wyjdą z nor domowych, wołając mamo jeść!

Barszcz miał być na serwatce, ale wychlaptały ją ostatnie świnie i nie ma. Maślanka może być, będzie trochę inny smak, ale to jest to samo.

Anegdota:
W czasach PRL woźnice musieli zdawać egzamin ze znajomości przepisów drogowych.
W naszej wsi energiczny pan komendant przepytywał rolników małorolnych ze znajomości tych przepisów i jednemu biedakowi pokazał znak drogowy, i pyta…
- Co ten znak oznacza?
- Nie wiym …
- odpowiada człeczyna.
Pan komendant pokazuje drugi znak
- A ten co znaczy?
Uradowany człek odpowiada …
- To jest to samo!

No, skoro maślanka i serwatka to jest to samo, to teraz dalszy ciąg barszczowej przygody.
Zieberka i jarzyny z ugotowanymi ziemniakami na osobnej misce, a gar z barszczem, hmmm, nalać do wazy? Podać elegancko? E, zaniose cały gar do pokoju i do miseczek, Co mi tam, to nie serial tylko rzeczywistość...

Niosę ten gar, a pod nogi podlazła mi kotka Bródka, żeby jej nie zdeptać zaczęłam się ratować. Wszyscy wiemy jak się to robi - gwałtowne kroki w przód - co najmniej trzy, garnek przed sobą, przeszkoda, stołek, fotel, ryps i chlaps na czerwono w koło.
Wesoło!
Kichał kotek, który( która) zwiał pod szafę, zawartość, czyli barszcz się odbuduje z torebki, ale łeb się zetknął gwałtownie z poręczą od fotela, dobrze, że obita skajem. Jednak głowisia doznała uszczerbku, a za jakiś czas wyskoczył śliczny guz.
Za dwa dni, kiedy przyjechały dziewczynki od innej babci pytają...
- Co ci się babciu stało? (A siniec już był duuuży i oczy... pandy).
- Słuchałam płyt... chodnikowych - mówię.
A najstarsza powiada...
- E tam, nie ściemniaj, miałaś przygodę seksualną!
- Co?
- No co, co - przypier...
( tu nastąpił głośno wypowiedziany wyraz uważany powszechnie za obelżywy, określający wulgarnie czynność seksualną) ...o podłoże i stąd te obrażenia!!!

No, to idę do kuchni skombinować potrawkę z jagnięciny, ziemniaków i jarzyn, oraz posprzątać czerwony pas na podłodze i dywanie.
A piękne moje oczy otoczyły czarne obwódki i najmniejsza z dziewczynek woła...
O Babcia... PANDA!!!


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017