Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CAROWNICA ZE STUDNI.


Moi kochani Wylizywacze rondelków !

W czasie upałów śmietana „siedziała” w studni.
Spuszczano dzbanek, albo wiaderko na sznurze, czy łańcuchu i tak sobie wisiało w czystej, zimnej wodzie.
Oczywiście zakryte pokrywką jakąś.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Raz się zdarzyło, że babcia nie przykryła wiadra ze śmietaną na noc.
Rano zazierają do studni, a tam na dużej bryle masła siedzi - carownica, czyli żaba.
Wpadła do wiadra i mieszała nogami, aż się masło zrobiło!
Wtedy żyły czarownice. Naprawdę !


Carownica ze studni - Wanda Czubernatowa (MP 3).


Wanda Czubernatowa
- potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017