Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

SPIŻARNIA - KUMORA (1).


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Jak się robiło zapasy na zimę kiej nie było prądu?

Od wiesny zbierało się listki borówki, poziomki, maliny i czernicy. Suszyło się na herbate. Całe jagody suszone na ból brzucha, owoce maliny i skórki z jabłek na ożywienie ducha. Potem krajało się jabłka i suszyło na piecu.
Takie cząsteczki to my nazywali -  płonki.
Do tego gruszki i śliwki suszone na zimowy galas i na wigilijną zupę.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Osobny rozdział to wędzenie śliwek węgierek. Śliwy rosły na Podhalu a na przykład w okolicach Szczawnicy do niedawna były specjalne wędzarnie (nie wiym, może jeszcze są)?

W tej obecnyj dobie to mamy śliwki kalifornijskie, a może i chińskie, a może czarnobylskie? Któż tam wie?

W dawnej spiżarni zapasy ziół i suszonych owoców wisiały se na kołkach w  lnianych woreczkach.
Zaś ziele - takie jak dziurawiec (świętojońskie ziele), tysiącznik (centarzyjo), mięta, lubcek (lubczyk) - powiązane w pęczki wisiały na górze, abo w kumorze na zyrdce.
Pajęczynki je zasnuwały, kurz osiadał - wytwarzała się naturalna penicylina i ziele pomagało na wszystko.

Wisiało też ziele święcone na Matkę Boską Zielną, głowienki zatknięte były za tragarz, a gałęzie z ołtarza Bożego Ciała w szparze kumory.
Paliło się je, kiedy burza z piorunami wisiała nad wsią.

Płanetniki wtedy zabierały się skąd przyszły, bo ich święcony dym dusił.


Spiżarnia - kumora (cz.1) -  Wanda Czubernatowa (MP 3).


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006.
All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017