Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KAPUSTA.

 
Moi kochani wylizywacze rondelków !

Już stula głowy, ale jeszcze w beczce trochę zostało zeszłorocznej. Nie powiem, śmierdzi już, ale można uwarzyć na obiad. W spyrniku na górze jeszcze okrawek sadła. Też śmierdzi, ale smak mo !

Kapusta, podstawa pożywienia, kwaśnica córecka kapusty kiszonej. Grzyby - omasta i smak do kapusty.
Świnina, a szczególnie spyrka to już raj na ziemi.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

O kapuście można długo gawędzić, muszę jednak uważać.
Bo dziś pieczemy kapuściorz, czyli taki placek z kapustą.

Amerykanie myślą, że oni wymyślili picę. A to nawet nie Włosi, ba nasi górole...

Mój stryk piekł na patelni taki placek, na to kładł cebulę, trochę kapusty (pomidorów nie było) gotowaną pokrojoną marchew, co tam jeszcze miał, przykrywał pokrywką i na brzegu płyty się dopiekało.
To było bardzo dobre !

Dziś mogę sobie kupić główkę kapusty o jakiej chcę porze roku, kiszoną w torebce, albo w słoiku, kalafiora, kalarepkę, mrożone, kiszone, suszone.

Gotując kalafiorka patrzę, czy nie wypływają zeń zielone gąsieniczki. Niedawnymi czasy zalecano zanurzać kwiat kalafiora w wodzie z octem, żeby toto wylazło.
Dziś nic takiego nie ma.

Ten gagatek - tantniś krzyżówiaczek, mały motylek i jego zielone gąsieniczki odeszły w niebyt, kapustę też żarły.
Hej...

Kapusta - Wanda Czubernatowa (MP 3).


Wanda Czubernatowa
- potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017