Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WARMUZ.

 
Moi kochani wylizywacze rondelków !

Zupa z chwastów, czasem dodawali garść mąki owsianej. Albo ziemniaczków.
Marnie bywało. Lato w koło, słonko grzeje, ziemniaki dopiero kwitną, piwnica pusta, srombki puste, garść grochu i fasoli na niedzielę.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Babka jest specjalistką od warmuzu. Zbiera pokrzywy, lebiodę, szczaw, ognichę, lubczyk, warzy, soli, dodaje trochę oskrobanych grulek.
Kapką mleka z mąką zaprawia, albo i nie i gorące na michę wylewa.
Jedzą bo głodni, ale to tylko wypełniacz brzucha !

Dziś to wspaniałe danie przyrządzam na widzimisie rodziny: pokrzywy drobno kroję i razem z listkami szczawiu podsmażam na maśle, zalewam odrobiną bulionu, gotuję, przecieram, daję bulion w odpowiedniej ilości, zaprawiam surowymi żółtkami, smaczku dodaję roztartym czosnkiem i lubczykiem zielonym. Osobno ziemniaczki z wody.

Można zaprawiać śmietaną, albo tylko samą maką i dodawać pokrojone jajko na twardo.


Warmuz - Wanda Czubernatowa(MP 3).


Wanda Czubernatowa
- potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017