Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PRZEDNÓWEK.


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Wtej nojwięksy głód, kiedy kwitnie bób....

Muszę uważać, bo przypalam stare, ukochane rondelki. Gaz wymaga stałej uwagi. Masz babo patrzę w garnek jak szpak w oskrobinę! A zamyślić się łatwo, wspominać młodość - słodko i gorzko.

Jagód było wtedy bardzo dużo, ale przednówek był przykry. Jagodami trudno wyżyć. Przy paseniu krów, a jeść się chciało zawsze i wszędy, pożeraliśmy szczaw, tak, pożeraliśmy. Robiło się  zwitek z kilkudziesięciu listków szczawiowych.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

I taką bulę ugryzało się trzymając w dłoni. Niczym ciuk kiełbasy! Kto by tam jadł po jednym listku, ani by się nie poczuło. Drugim smakołykiem i wypełniaczem brzucha były śliwy, a raczej chore owoce, torbiel śliwy.

Adaś dyrdał drogą polną i wołał: „...capy na śliwie u Trybuloka...!!!”.
Starsi ludzie nie wiedzieli skąd się biorą takie.
Capy - tak to się nazywało.
Przekonani byli, że to taka przedśliwka, przedowoc, jak przedskoczek narciarski na zawodach.

Porażone tą chorobą owoce śliwy, jeszcze zielone , wyrastały na duże, płaskie, zdeformowane, rosły bardzo szybko i już w czasie największego przednówka stanowiły nie lada pożywienie. I nie były kwaśne.
Nie od dziś wiem, że ta choroba nazywa się torbiel śliwy, owoc jest brzydki i niesmaczny, rzadko spotykany (opryski!).

A ja tęsknię za capami !!!

Przednówek - Wanda Czubernatowa (MP 3).


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017