Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

O KAPUŚCIE, CHRAŚCIACH I CHROBOCKACH.


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Na Podhalu rzadko gotowano kapustę na słodko, była to strata. Kapusta była pożywieniem na zimę i należało skrążać każdy listek nawet całkiem zielony. Teraz wiemy, że w tych zielonych listkach jest najwięcej witamin, wtedy to była bieda. Witaminy jadały tylko dziady - surowizna! Zielenina! Warmuz!

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W dzisiejszym "Gwarzeniu przy warzeniu" Wanda Czubernatowa otwiera prawdziwą... beczkę z kapustą i na tej jednej gawędzie - z pewnością - się nie skończy. Bo kapusta pod różnymi postaciami i na najróżniejsze sposoby warzona zawsze była dla górali podstawą pożywienia.

Ba, ale zanim można było zwieźć ją z pola trzeba się było sporo nachodzić i napracować, by nie zobaczyć samych jeno chraści. Chraści z kapusty robiły... chrobocki.

Chyba dlatego Wandzine gawędy kapuściane rozpoczynają się od chraściano-chrobockowych wspominek (MP 3).


A na deser kapuściany wiersz uwarzony w kuchni przez Wandę Czubernatową.



KAPUSTKA GÓRALSKO.

kie bedzies warzyć kapuste dej smolcu gęsiego
ze trzy uwarzone grule włóz do tego
miysoj w lewo od serca cebulki nie załuj
potrz na gorcek z radościom
niek se wre pomału
i ze dwa grzybecki niek sie tyz tam złocom
i gminek i marchewka niek troche poskokom
kie sie zrobi dziamajdka - niek wom kopyść sluzy
pozywajcie godnie i mały i duzy
haj

 

Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl

© JM Media 2006. All rights reserved.
 

 

 

(z cyklu: Wiersze kuchenne")


 

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017