Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PIEROGI Z BORÓWKAMI.


Moi kochani wylizywacze rondelków !

Pozwoliłam sobie na małą chwilę wyleźć z kuchni na pole. Na szerokie i dalekie pole różnymi drogami idąc, a raczej jadąc.
Koło Biłgoraja w jakimś zacisznym lasku rosło dużo borówek, co ich warszawiacy nazywają czarnymi jagodami. Dzieci i mąż nazbierali pełne słoiki - i co ? Wiadomo ! Pierogi z borówkami ! I ze śmietaną. I z cukrem !

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Nie miałam ze sobą stolnicy, wałka do ciasta i różnych takich  „ręcznych robotów kuchennych” , ani nawet widelca ! Niedaleko był sklep - kilo mąki, śmietanę sprzedawali z baniek (z kany, pela) specjalną chochelka, a śmietana to była ŚMIETANA ! Bez żadnego mleka w proszku i różnych E-(muglatorów), kilo cukru, a nawet nie. Cukier mieliśmy do herbaty, którą sia warzyło na  gazowej kuchence z butla turystyczną.

Samochód stał sobie na poboczu jakiejś dróżki, woda była w potoczku, duży kamień płaski posłużył za stolnicę, butelka po mleku za wałek do ciasta, na masce samochodu, na ściereczce leżały rządki pierogów, nie bardzo foremnych, ale za to z dużą ilością borówek.
Partiami uwarzyły się w jakimś pojemniczku od kohera i każdy sobie nabierał jak mógł i czym mógł i do czego się dało, polewał śmietaną, cukrzył i pożerał. Widelczyki z patyczków wystrugali oczekując na pierogi.

Takie zbacowanki z młodości, kiedy to panowała komuna, terror, zakaz, nakaz i prikaz świadczą o tym, ze wcale nie było tak źle. Ale skąd o tym młodzi mają wiedzieć?
Trzeba im opowiadać, wspominać, wyszukiwać to co dobre, a nie tylko szczuć, rozliczać i obrzydzać.

Borówki w Parku Tatrzańskim tyz dobre i nawet jesce lepse, bo nie wolno ik zbiyrać. No, ale słoicek malućki z kraicka, z otuliny, parkowi nie zauwozom, a Pon Bóg wybocy. Mogom być z masełkiem. Hej. I w kuchni, nie na kamycku. Jesce roz hej !!!


Pierogi z borówkami  - Wanda Czubernatowa (MP 3).


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017