Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Nalewki i wódki
 
 
    Redaguje:
  Andrzej Mikołajewicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
redakcja@potrawyregionalne.pl

NALEWKI POMARAŃCZOWE.

 

Nalewki pomarańczowe wskazane są w zaziębieniu, grypie, anginie, w stanach podgorączkowych, oraz pomocniczo w chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby. Działają (słabo) przeciwgnilnie, pobudzają pracę jelit i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
Wszystkie niżej przedstawione nalewki są bardzo mocne.  Mają miły, pomarańczowy aromat i w zależności od sposobu przygotowania mogą być gorzkie, słodkawe z posmakiem goryczy, lub słodkie.  Należy je pić schłodzone do temperatury 10-12 stopni.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z KARDAMONEM.

 


Kardamon (Elettaria cardamomum (L.)
Maton) jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych o grubym, bulwiastym kłączu. Dorasta do wysokości 2-3 m. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej gdzie rośnie obficie w wilgotnych lasach na wysokości 800 - 1500 m n.p.m. Rozmnaża się z nasion jesienią, lub przez podział korzeni wiosną lub latem.

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY.

 

To, co potocznie nazywamy ”dziką różą” i zbieramy w  celach konsumpcyjnych jest w rzeczywistości mieszanką owoców kilku gatunków z rodzaju Rosa, bardzo podobnych niekiedy do siebie. Nie wchodząc w szczegóły można ogólnie stwierdzić, że surowiec jakim jest owoc róży jest niezwykle wartościowy pod względem składu chemicznego.
Zawiera, przede wszystkim, duże ilości witaminy C.

Dojrzewanie owoców róży przypada na przełom września i października. Do nalewek stosujemy owoce najlepiej zebrane po pierwszych przymrozkach, lub przemarznięte w domowych zamrażarkach. Zbieramy je z dala od dróg, czyścimy z szypułek kwiatowych i ogonków oraz płuczemy.
Komentarzy: 7,  
 Zobacz więcej ... 

LIKIERY Z... MYSZKĄ.

 

Przełom wiosenno-letni to dla komponujących domowe nalewki czas wytężonych prac poprzedzonych poszukiwaniem kolejnych pomysłów. Może warto poświęcić więcej uwagi likierom? Sięgamy zatem (zachowując pisownię oryginału) po - nie tylko - likierowe przepisy Marii Gruszeckiej z jej książki „366 obiadów. Znakomita kuchania krakowska”, wydanej na przełomie XIX i XX wieku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z ŁABOWEJ.

 

Przepisy na dwie znakomite nalewki otrzymaliśmy z Łabowej. Obie degustowaliśmy i  uważamy, że warto spróbować je wykonać.Pierwsza - smorodinówka - zaczyna wracać do łask.
A jeszcze niedawno leksykony kulinarne podawały, iż ta nazwa nalewki z porzeczek wychodzi z użycia.
Druga - porterówka (nazwana w Łabowej nalewką świąteczną babci Eufrozyny) - jest spotykana coraz częściej, przede wszystkim na przeglądach i konkursach, w bardzo wielu odmianach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MOJEJ PIWNICZKI.

 

Zastanawiałem się co uczynić tematem mojego dzisiejszego tekstu. Powiem szczerze, że pociągało mnie kilka tematów. Postanowiłem wyciągnąć wnioski z upływu czasu  i  sięgnąć po rzeczy tak łatwo nie przemijające. Po coś, co przynosi radość i pomaga znieść coraz bardziej otaczającą nas rzeczywistość.  Jest niewiele takich rzeczy. Najcenniejsze są nasze własne i przeminą razem z nami. Wiersz, obraz, kilka nut zapadających w pamięć, zapach letniej łąki, pewien uśmiech lub... 

Są też sprawy będące własnością ogółu. Trwalsze. O starym rodowodzie. Po jedną z tych spraw chcę sięgnąć. Spokojnie, nie będę strzelał z haubicy zaangażowania społecznego. Przybliżam wam coś innego. Czyli kolejne przepisy na nalewki.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA DOMOWA.

 

 
Na poprawę nastroju i dolegliwości różne.
W sporządzaniu wymaga cierpliwości, wyczucia i... samozaparcia, ale wszystkie trudy i wyrzeczenia nagrodzi niepowtarzalnym smakiem.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

BO NALEWKA TO SZTUKA.

 


Ten problem mam od zawsze. Czy wolę wina czy nalewki? Nie umiem na to odpowiedzieć. Kiedy piję dobrą nalewkę, ale taką naprawdę dobrą, to jestem zwolennikiem nalewek. Gdy trafi mi się dobre wino - sercem jestem przy winach. Problem w moim przypadku nie do rozwiązania, jednak jeśli chodzi o nasza stronę internetową sprawa się upraszcza.


W naszym regionie nie produkujemy win. Bo za wina uważam wyłącznie płyn powstający z winogron. Oczywiście, że będzie miał racje ten, kto mi zarzuci, że zna ludzi którzy na Sądecczyźnie robią wino ( ja też wiem o kilku zacnych miłośnikach eksperymentów), ale jestem człowiekiem miłosiernym i nie będę przypominał, że mówiłem o dobrych winach. A może nie mam racji?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017