Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Nalewki i wódki
 
 
    Redaguje:
  Andrzej Mikołajewicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
redakcja@potrawyregionalne.pl

NALEWKI BRZOSKWINIOWE.

 

Brzoskwinia (Prunus persica) to drzewo owocowe z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej lub Środkowej, niektórzy za jej ojczyznę uważają Chiny. W uprawie stosowana jest od bardzo dawna - datowanie różne; od 2 200 do 4000 lat. Z Azji dotarła do Persji, potem poprzez Grecję i Rzym do innych krajów Europy (do Polski we wczesnym średniowieczu  w VIII w.).
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

LIKIERY BRZOSKWINIOWE.

 
 
Likiery to mocne, gęste, słodkie, a także bardzo aromatyczne alkohole.
Sporządzane są z wyciągów i destylatów roślinnych (owoce świeże lub suszone, rośliny i  zioła, kwiaty, liście, korzenie itd.), z dodatkiem alkoholi (koniaki, winiaki, spirytus), środków aromatyzujących, barwników oraz dużej ilości syropu cukrowego.
Przygotowywanie likierów jest niemal identyczne jak nalewek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z ARONII.

 

Aronia - już od dłuższego czasu - jest w Polsce modnym i często uprawianym krzewem. Przed owocami aronii otwiera się obecnie duża przyszłość.
Po fascynacji chemią i syntetycznym popra-wianiem zdrowia, powraca się do naturalnej żywności i naturalnych leków.
Z aronii można wytwarzać tzw. zdrową żywność, która jest jednocześnie naturalnym lekiem na wiele chorób nękających ludzi dzisiejszego wieku. Jednym z wielu zastosowań dla owoców tego krzewu są nalewki.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z JARZĘBINY.

 

Nadchodzi okres dojrzewania jarzębiny. Pora przygotować się do sporządzania przetworów, jak również nalewek z tych przepięknych czerwonych owoców.
W myśl legendy jarzębina została stworzona dla ozdoby świata (dzieci lubią robić z niej korale), ale także do nakarmienia ptaków i zwierząt.
Surowe owoce są szkodliwe dla człowieka.
Zawierają kwas parasorbowy, który może wywołać biegunki i wymioty. Kwas parasorbowy łatwo rozkłada się pod wpływem  suszenia, gotowania jak również mrożenia.
 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA JARZĘBINOWA.

 


Jarzębinówkę wykonuje się z owoców zebranych po pierwszych przymrozkach.  Można także dojrzałe owoce przemrozić (przez 24 godziny) w zamrażarce. W niektórych dawnych przepisach znajdujemy także radę mówiącą, by przemrożone owoce zmrożone podpiec przez kilka minut w piecu (do zmiękczonych w ten sposób owoców łatwiej przeniknie alkohol), a dopiero potem zalać alkoholem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z DERNIA.

 

Owoce derenia właściwego (jadalnego) dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Najlepiej zbiera się je z ziemi, gdyż wtedy są naprawdę dojrzałe i mają barwę ciemnej, dojrzałej wiśni. Owoce należy zbierać w pełni dojrzałe, w przeciwnym razie są kwaśne i cierpkie.
Można je jeść na surowo, zamrażać, suszyć, robić przetwory i nalewki (dereniówka) itd...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z ORZECHÓW LASKOWYCH.

 


Pora na orzechy laskowe niedługo mija. Warto zainteresować się tymi rzadkimi i oryginalnymi nalewkami.
Sporządzamy je z nasion w fazie woskowej, a więc takiej, kiedy jeszcze dają się kroić nożem (przełom sierpnia - września).

 
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIER Z CZARNEGO BZU.

 


Nalewki z czarnego bzu służą jako środek oczyszczający organizm, pomagają pozbyć się toksyn. Działają napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo.
Pomagają przy przewlekłych zaparciach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z BERBERYSU.

 

Berberys i jego charakterystyczne owoce możemy najczęściej spotkać na obrzeżach lasów, miedzach i na polach.
Jest krzewem wysmukłym, sięgającym 3 metrów, ciernistym, o wydłużonych, kwaśnych jagodach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z PIGWY I PIGWOWCA.

 



Nalewki i likiery z pigwowca sporządzamy identycznie jak z owoców pigwy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY Z JAŁOWCA.

 


Jagody jałowcowe działają m.in. żółciopędnie i moczopędnie, napotnie, pobudzają czynność przewody pokarmowego, działają też silnie bakteriobójczo i bakteriostatycznie.
Pobudzają przemianę materii, zwiększają krwawienie menstruacyjne.
Podobne działanie mają nalewki oparte na owocach jałowca.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z TARNINY.

 

Zbliża się czas dojrzewania i zbierania tarniny. Owoce - dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskimi nalotem. Stan pełnej dojrzałości osiągają w październiku i listopadzie.
Są cierpkie w smaku, jadalne po przemarz-nięciu.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA BUKOWA.

 

Na bucku, na bucku
listecki bielejom.
Ka się dobrzi hłopci
na zimę podziejom?

 
Buk pospolity, zwany także zwyczajnym (
łac. Fagus silvatica) to drzewo z rodziny bukowatych (Fagaceae) dorastające do 30 - 40 m. wysokości o masywnym pniu, gładkiej, szarej korze i zwartej, z kształtu parasolowato rozgałęziającej się, lub kulistej koronie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z SUSZONYCH WĘGIEREK.

 

Śliwka śliwce nie równa. Inny smak i wartość pokarmową ma węgierka, inną renkloda, mirabelka czy też różne ich odmiany (na świecie występuje ponad 6000 odmian śliwy domowej).  Do produkcji nalewek najczęściej używa się śliw węgierek, surowych lub suszonych (nie mylić z wędzonymi).

Ponieważ w handlu najczęściej spotykamy śliwy wędzone, proponuję suszenie ich we własnym zakresie.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z CYTRYNY.

 


 

Cytryna jest doskonałym dodatkiem do napoi bezalkoholowych, koktajli, drinków, nalewek, likierów, oraz do aromatyzowania smaku wielu potraw. Jest również podstawowym surowcem do wymienionych napoi alkoholowych.  W miąższu cytryny znajduje się dużo witaminy C, flawonoidów oraz składników mineralnych (głównie miedź i potas). Ze względu na zawartość również innych witamin (niewielkie ilości witamin grupy B, witaminę D i prowitaminę A) cytryny można używać do leczenia awitaminozy, a także stosować pomocniczo w leczeniu  stwardnienia tętnic.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017