Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Nalewki i wódki
 
 
    Redaguje:
  Andrzej Mikołajewicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
redakcja@potrawyregionalne.pl

NALEWKI Z ORZECHÓW WŁOSKICH.

 
Andrzej Mikołajewicz

Lipiec, to okres sporządzania wspaniałych nalewek i likierów z orzecha włoskiego (Juglans regia).
Smaczne owoce orzecha zawierają znaczne ilości witamin (szczególnie dużo witaminy E oraz witamin z grupy B), tłuszcze - występujące w postaci korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych, białka oraz sole mineralne (potas, fosfor, magnez, kobalt i żelazo).
Komentarzy: 4,  
 Zobacz więcej ... 

LIKIERY Z ORZECHA WŁOSKIEGO.

 
Andrzej Mikołajewicz

W Polsce likierami nazywa się wódki bardzo słodkie. Zanim zabierzemy się do ich sporządzania (na bazie zielonych orzechów włoskich), wyjaśnijmy sobie co to za rodzaj napoju.Krótką definicję przynosi „Mała encyklopedia sztuki kulinarnej” określając likier jako: „napój alkoholowy, nie fermentowany, otrzymywany przez zmieszanie alkoholu, cukru i aromatów (owoce, zioła przyprawy lub esencje)”.  Zawartość alkoholu w likierze waha się  w granicach od 16 do 60%.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MORWY.

 
Joanna Piejko-Horwath i Dariusz Małanowski

Zarówno owoce morwy białej jak i czarnej są bogate w witaminę C i cukier, mają też podobne właściwości i zastosowanie.
Anglicy odkryli, że morwa czarna jest prawdziwym skarbem.
Panie domu na Wyspach Brytyjskich po dziś dzień przygotowują  z niej nie tylko galaretki, dżemy, konfitury i wina, ale również nalewki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI MALINOWE I MALINÓWKI.

 
Andrzej Mikołajewicz

Przepisów na sporządzenie nalewek (likierów - zależy to od ilości cukru) jest wiele. W jednych zalecane jest zalewanie owoców spirytusem (rozcieńczonym wódką lub przegotowaną wodą - do stężenia od 40 do 70, jak kto lubi), potem zasypanie owoców cukrem i połączenia tak uzyskanego soku z nalewem. W innych, preferuje się najpierw zasypanie owoców cukrem lub syropem, zlanie soku i zalanie owoców spirytusem o stężeniu jak wyżej itd.
Jednym podobają się klarowne nalewki, inni nie zalecają ich filtrowania, bo tracą na walorach smakowych.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z BORÓWKI CZARNEJ.

 
Andrzej Mikołajewicz

Sezon na borówki (jagody) czarne jest już w pełni. Ta mała krzewinka owocująca od czerwca do września od dawna uważana była za cudowną roślinę. Zastosowanie ma zarówno w kuchni, jak również w lecznictwie, kosmetyce, farbiarstwie itd.
Jagody borówki najczęściej je się na surowo z dodatkiem cukru i śmietany. Ale równie smaczna jest zupa jagodowa, pierogi z jagodami czy też placek jagodowy. Czarne jagody nadają się doskonale do przetwarzania na mrożonki, soki, syropy, dżemy, konfitury i susz, można też z nich sporządzać doskonałe nalewki i likiery.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z WIŚNI.

 
Andrzej Mikołajewicz

Nalewka wiśniowa działa przeciwgorączkowo, zalecana jest przy zaziębieniu, grypie, anginie, uporczywych zaparciach i - pomocniczo - w anemii. Pomaga w trakcie leczenia wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

WIŚNIAKI WANDY CZUBERNATOWEJ.

 
Wanda Czubernatowa



Wiśniak bacowski i lekka nalewka.
Dobre na wesołość, ale tyz na... chorość.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI NA MIODZIE.

 
Andrzej Mikołajewicz

Miód jest naturalnym produktem o bardzo dużej wartości. Powinien być spożywany codziennie - profilaktycznie, w każdej postaci, ale nie powinno się dodawać go do napojów gorących i gorących potraw.
Miody znane są od zarania ludzkości także jako produkty odżywcze, lecznicze i konserwujące. Poszczególne miody mają odmienny smak i odmienne właściwości, a ich przydatność w zwalczaniu różnych dolegliwości jest różna.
Działają antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmagają odporność.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIODULA.

 

 
Nalewka na miodzie z Beskidu Śląskiego.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA MIODOWA.

 


Ze spiżarni Lachów Sądeckich.

Działa rozgrzewająco przy przeziębieniach.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WARZONKA - NALEWKA NA MIODZIE

 

 Regionalny specjał z Beskidu Śląskiego, podawana na ciepło.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MIRABELEK.

 

Ze względu na dużą zawartość pektyn w owocach, nalewki z mirabelek trudno się filtruje.
Zawsze po zlaniu nalewki dodaję do niej trochę imbiru (kłącza), śladowe ilości goździka lub cynamonu na okres jeszcze 2 - 3 tygodni, po czym po ponownym filtrowaniu zlewam ją do butelek i przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscy minimum 1 rok.
Dodatki korzenne  zmieniają delikatnie smak i zapach nalewki, ale mirabelka wyraźnie dominuje.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z JABŁEK.

 

Jabłka uprawiane były już w okresie neolitu, ale jeszcze wcześniej ludzie spotkali się z nimi - w Raju. To przecież Ewa za namową węża-szatana skusiła Adama do zerwania tego zakazanego owocu. Jabłko było również od niepamiętnych czasów symbolem miłości i płodności. Popularny był też zwyczaj obdarowywania się przez zakochanych tym owocem. Wyrazu „jabłko” używa się również do dziś w przysłowiach i powiedzeniach, np.; „stłuc na kwaśne jabłko”, „amator kwaśnych jabłek”, „niedaleko pada jabłko od jabłoni”, itd.
Komentarzy: 8,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI JEŻYNOWE.

 

W owocach jeżyny występują m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia, magnezu i in.). Owoce pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Posiadają również właściwości uspokajające, z tego też względu wskazane są w zaburzeniach nerwowych w okresie przekwitania kobiet.
Przejrzałe owoce jeżyn działają lekko przeczyszczająco, a niedojrzałe - wprost przeciwnie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MORELI.

 

Nalewki z moreli zawierają spore ilości witamin i dobrze przyswajalnego żelaza. Są stosowane wzmacniająco w anemii, oraz na wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych. Pite z umiarem pomagają w niestrawności i polepszają trawienie.
  Miąższ moreli zawiera spore ilości soli mineralnych, witamin i cukrów. Spośród witamin szczególnie dużo jest tu witaminy A, oraz witaminy C i B1.  Szczególnie pożywne są owoce suszone, lecz konsumowane w nadmiarze mają działanie lekko przeczyszczające. Dojrzałe pestki można używać jako substytut gorzkiego migdała, ale w niewielkich ilościach - ponieważ posiadają znaczne ilości amigdaliny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017