Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Nalewki i wódki
 
 
    Redaguje:
  Andrzej Mikołajewicz
Doświadczenia, uwagi, inspiracje:
redakcja@potrawyregionalne.pl

CO TO JEST NALEWKA?

 
Zbigniew Sierszuła

Przez nalewkę należy rozumieć napój alkoholowy otrzymywany przynajmniej z dwóch składników, z koniecznym wykorzystaniem naturalnej maceracji, oraz co najmniej półrocznym dojrzewaniem, po zakończeniu „procesu technologicznego”.
Cechą jej wytwarzania jest indywidualność - od autorstwa receptur, do sygnowania napojów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI DAWNIEJ I DZIŚ.

 
Zbigniew Sierszuła

Kiedyś w kieliszkach mieszczan i arystokratów, dziś - kunszt, hobby i rodzinne dziedzictwo wielu domów.
Z powodzeniem można mówić o tradycji narodowej, o przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To sposób na zatrzymanie smaków i aromatów w butelce. Najczęściej zrobione z owoców, korzeni, ziół i kwiatów ale też z warzyw. Słodkie i wytrawne. Jednym słowem... nalewki!!!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I WINA MNISZKOWE.

 
Andrzej Mikołajewicz

Już zazieleniły się łąki, a niebawem zakwitną pierwsze rośliny - traktowane niejednokrotnie jako uciążliwe chwasty. Zieleń łąk już w kwietniu zdominuje kolor złocisto-żółty. To mniszek lekarski, zwany pospolicie mleczem, dmuchawcem lub też określany innymi nazwami w zależności od regionu w którym rośnie. Rośnie prawie na całym świecie i występuje wszędzie na siedliskach otwartych; łąkach, polach, trawnikach, ogrodach, nieużytkach. Kwitnie od kwietnia do lipca.
Spróbujmy dla tej jednej z  pierwszych wiosennych roślin znaleźć zastosowanie w naszym gospodarstwie domowym.
Komentarzy: 5,  
 Zobacz więcej ... 

PŁYNNE ZŁOTO MNISZKOWE.

 
Zbigniew Sierszuła

Chcesz dostać zadanie? Napisz przepis na nalewkę z kwiatów mniszka. Teraz właśnie kwitnie. Sięgnąłem po wielce użyteczną w takich sprawach książeczkę - Dr Czesław Bańkowski, Dr Jan Serwatka, „Pożyteczne chwasty”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1977 - i z rozrzewnieniem wspomniałem, jak poznałem profesora (wszyscy tak mówili), przed prawie pół wiekiem, we Wrocławiu. Profesor był wieloletnim dyrektorem Ogrodu Botanicznego Roślin Leczniczych Akademii Medycznej w tym mieście.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LIKIERY Z KWIATU CZARNEGO BZU.

 
 Andrzej Mikołajewicz

Od zarania dziejów ludzie wierzyli, że drzewa są źródłem dobroczynnej mocy. Jaką moc ma bez czarny? Kontakt z czarnym bzem nasyca życiową energią i mobilizuje do działania. Zwalcza przygnębienie, dodaje otuchy i radości życia. Przywraca wiarę we własne siły, obdarza odwagą, pomaga obiektywnie spojrzeć na problemy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

 
Andrzej Mikołajewicz

Nie wiadomo właściwie, jaką przyjąć definicję nalewek. Czy uznać za nalewki już mocne wina, zaprawiane różnymi aromatycznymi dodatkami, czy też potraktować, że są to wszystkie napoje alkoholowe: wina, wódki, miody a również i piwa? Wspólną bowiem cechą tych napojów jest to, że są one niczym innym, jak tylko alko-holowymi wyciągami z owoców i ziół, korzeni, łodyg i liści. Alkohol występuje tu natomiast w mniejszych lub większych stężeniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA Z BOTWINY.

 

Andrzej Mikołajewicz

Niezależnie od możliwych walorów  smakowych, zapachowych i innychnalewka ta posiada -  na pewno - najważniejszy walor... zdrowotny.  Piszę „od możliwych walorów”,  ponieważ niedawno udało mi się zdobyć przepis na tą oryginalną nalewkę. Bez wątpienia przepis jest dla osób wyjątkowo cierpliwych.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ANGELIKA - NALEWKA Z ARCYDZIĘGLA.

 
Leszek Horwath

To firmowa nalewka Andrzeja Mikołajewicza, która może regularnie powstawać tylko dlatego, że nasz mistrz ma w ogrodzie arcydzięglową plantację.
Jednak o nalewce i sposobach jej sporządzania, przedstawmy arcydzięgiel litwor. Ta bylina (łac. Archangelica officinalis), z  baldaszkowatych, rośnie w zaroślach, wąwozach górskich oraz nad brzegami potoków i na mokrych łąkach. W Polsce spotykana jest w Tatrach, Pieninach, Sudetach, a niekiedy uprawia w ogródkach. Rośnie bujnie. W warunkach naturalnych mierzy około 2 metrów, warunkach uprawy ogrodowej potrafi przekroczyć 3 metry. Ma gruby, rozgałęziony, pusty pęd, wielkie charakterystyczne liście i baldachowate kwiatostany.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RATAFIA.

 
Andrzej Mikołajewicz

Ratafia to słodka, aromatyczna nalewka alkoholowa, sporządzana z różnych gatunków owoców i odpowiednio doprawiana. Niegdyś, w domach ziemiańskich, była to najpopularniejsza nalewka, która miała niezliczoną ilość smaków, kolorów i aromatów. Nigdy się dokładnie nie powtórzyła, w każdym roku była inna - w zależności od pogody, dni słonecznych w roku no i oczywiście fantazji sporządzającego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI I LIKIERY MIĘTOWE.

 
Andrzej Mikołajewicz

Nalewka miętowa przejawia pewne niewielkie właściwości bakteriobójcze w obrębie dróg żółciowych i przewodu pokarmowego.
Ponadto ma łagodne działanie uspokajające, nieznacznie obniża ciśnienie krwi i likwiduje wzdęcia oraz bóle brzucha spowodowane niestrawnością. Działa rozkurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, pobudza działanie żółci i soków trawiennych. Uśmierza też bóle żołądka.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI Z MELISY.

 
Andrzej Mikołajewicz

Nalewki z melisy działają ogólnie wzmacniająco, bakteriostatycznie w obrębie przewodu pokarmowego, przyśpieszają  trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają żołądek. Działają również uspokajająco.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RUTA W NALEWKACH.

 
Andrzej Mikołajewicz

Rutę obecnie rzadko spotyka się w przydomowych ogródkach oraz w fitoterapii (czyli w leczeniu z zastosowaniem ziół).
W dawnych czasach w Polsce była stosowana i zalecana, dziś w praktyce raczej jest pomijana i mało znana.
W lecznictwie ludowym ruta zaleca była jako środek żółciopędny, pobudzający krwawienie miesiączkowe oraz jako afrodyzjak.
W Średniowieczu uważano ją za skuteczny środek pobudzający popęd - zwłaszcza u kobiet.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKI NA TRUSKAWKACH.

 
Joanna Piejko-Horwath

Nalewkę z truskawki kaszubskiej (na zdjęciu) mieliśmy okazję  spróbować jeden jedyny raz, w  podczas jednego z poznańskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Nie da się ukryć - była przednia.
Otrzymaliśmy przepis, według którego została sporządzona, przez panie ze Stowarzyszenia „Kobiety Kwiaty Kociewia”. Jako, że nie jesteśmy przesadnie zachłanni postanowiliśmy się podzielić z Państwem nie tylko przepisem z  Kaszub, ale również z plantacji truskawek w podłódzkiej gminie Buczek oraz od naszego redakcyjnego mistrza - Andrzeja Mikołajewicza.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OD ABSYNTU DO PIOŁUNÓWKI.

 
Andrzej Mikołajewicz

Absynt to wysokoprocentowy ziołowy likier, kultowy napitek XIX wieku Paryża.
Otrzymuje się go procesie destylacji z różnego rodzaju ziół - głównie piołunu (na zdjęciu piołun kwitnący) i anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Jego zieleń pochodzi z chlorofilu znajdującego się w tkankach roślin.
Z powodu wysokiej zawartości alkoholu oraz znacznego stężenia olejków eterycznych w absyncie napój ten zazwyczaj nie jest spożywany w postaci czystej, lecz po skomplikowanych przygotowaniach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ORZECH WŁOSKI W... PŁYNIE.

 
Andrzej Mikołajewicz


Dojrzały owoc jest popularną przekąską i dos-konałym dodatkiem do wypieków.
My dzisiaj zajmiemy się zielonymi (niedojrzałymi) orzechami - takimi w których jeszcze nie zawiązała się skorupka.
Należy je zebrać około połowy lipca.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017