Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKI DAWNIEJ I DZIŚ.

Zbigniew Sierszuła

Kiedyś w kieliszkach mieszczan i arystokratów, dziś - kunszt, hobby i rodzinne dziedzictwo wielu domów.
Z powodzeniem można mówić o tradycji narodowej, o przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To sposób na zatrzymanie smaków i aromatów w butelce. Najczęściej zrobione z owoców, korzeni, ziół i kwiatów ale też z warzyw. Słodkie i wytrawne. Jednym słowem... nalewki!!!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Najbardziej fascynującą w nalewkach jest ich niepowtarzalność.
Zmiany pogody, ilość słońca i deszczu powodują, że nigdy nie ułożą się dwie takie same. Co powinno być powtarzalne to: staranność, cierpliwość, kreacja i miłość czyli dobra energia z jakiej powstają nalewki.

W swoim dorobku mam kompozycje ponad pięćdziesięciu nalewek z całą polską klasyką: wiśnią, pigwą, smorodiną, dereniem, tarniną, mirabelką, morelą, maliną. orzechem włoskim, rokitnikiem, czeremchą oraz wieloma nalewkami kwiatowymi.
Nalewki komponuję od ponad 40 lat, by utrwalać te piękną polską tradycję. Od kilku lat opatruję je następującą inskrypcją...

Nalewka, którą trzymasz w ręku, powstała - jak wszystkie moje nalewki - w cyklu dwuletnim: pierwotną wytrawną, połączyłem z likierem na tych samych produktach oraz przygotowaną wcześniej nalewką z liści - we właściwej proporcji, w której tkwi klucz. Czas macerowania oraz czas leżakowania po kupażowaniu to właśnie próba cierpliwości.
 
Zbigniew Sierszuła - Nalewka a dobry produkt regionalny i smakowite jedzenie (MP 3).


Zbigniew Sierszuła - potrawyregionalne.pl
foto: Leszek Horwath
© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017