Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CO TO JEST NALEWKA?

Zbigniew Sierszuła

Przez nalewkę należy rozumieć napój alkoholowy otrzymywany przynajmniej z dwóch składników, z koniecznym wykorzystaniem naturalnej maceracji, oraz co najmniej półrocznym dojrzewaniem, po zakończeniu „procesu technologicznego”.
Cechą jej wytwarzania jest indywidualność - od autorstwa receptur, do sygnowania napojów.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jednymi ze składników są:
* Dary natury (kwiaty, owoce, liście, korzenie i łodygi roślin, ziarna, zioła) - wobec różnorodności warunków klimatycznych i regionalnych - powodujące, że produkt finalny nie podlega standaryzacji; należy wyłącznie używać produktów naturalnych (bez oprysków chemicznych).
* Mleko i miód.
* Minerały i metale szlachetne np. bursztyn i złoto.

Drugim składnikiem jest alkohol - czysty spirytus etylowy lub jego mieszanina z wodą.

Ilość użytych składników nie jest ograniczona.
 
Zbigniew Sierszuła - Co to jest nalewka i jak ja zrobić? (MP 3).

Hipokrates głosił, że „...przyroda jest lekarzem wszystkich chorób”.
Pewnie dlatego pierwotnym miejscem nalewek była domowa apteczka. Ich wykwintny smak doceniono z czasem i w rodzinnej tradycji przechodziły z pokolenia na pokolenie. Ja włączyłem się w ten nurt pamiętając nalewki mojego dziadka. Dziś, po przeszło czterdziestu latach doświadczeń własnych wiem, że zacna nalewka to dobry kwiat lub owoc, wielka staranność i ogromna cierpliwość.

Zbigniew Sierszuła - Prosty (?) przepis na nalewkę...(MP 3).

Smacznego i na zdrowie.


Zbigniew Sierszuła - potrawyregionalne.pl
foto: Leszek Horwath
© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017