Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKI NA TRUSKAWKACH.

Joanna Piejko-Horwath

Nalewkę z truskawki kaszubskiej (na zdjęciu) mieliśmy okazję  spróbować jeden jedyny raz, w  podczas jednego z poznańskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Nie da się ukryć - była przednia.
Otrzymaliśmy przepis, według którego została sporządzona, przez panie ze Stowarzyszenia „Kobiety Kwiaty Kociewia”. Jako, że nie jesteśmy przesadnie zachłanni postanowiliśmy się podzielić z Państwem nie tylko przepisem z  Kaszub, ale również z plantacji truskawek w podłódzkiej gminie Buczek oraz od naszego redakcyjnego mistrza - Andrzeja Mikołajewicza.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
NALEWKA TRUSKAWKOWA (MALËNOWÓ SZNAPA).

Składniki:
1 kg truskawek, 25 dag cukru, 1/2 litr spirytusu, 1 limonka.

Wykonanie:
Truskawki umyć, oczyścić, przesypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, często potrząsając słojem.
Następnie wlać rozcieńczony spirytus z 1/2 szklanki wody. Zamknąć słój i odstawić na 6 tygodni.
Zlać alkohol do innego słoja, owoce wykorzystać do deseru (dla dorosłych!). Limonkę sparzyć, wycisnąć sok i po przecedzeniu wlać do nalewki. Wymieszać i odstawić do sklarowania na 2 tygodnie.
Ponownie zlać, przefiltrować, zamknąć szczelnie i odstawić na 3 miesiące.


Gmina Buczek w powiecie łaskim (łódzkie) słynie od dziesięcioleci z upraw truskawek. Nic więc dziwnego, że miejscowe gospodynie opanowały do perfekcji kulinarną sztukę przerabiania tych smakowitych owoców na najrozmaitsze pyszności.
Nalewka wytwarzana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Bachorzyna, zdobywa coraz większą popularność. W ubiegłym roku, podczas III Dni Żywności Naturalnej „Natura Food' 2010” nasza redakcja nagrodziła ten wyśmienity produkt „Diablikiem Potraw Regionalnych”, za kuszenie smakiem i aromatem.
Przepis nie jest nazbyt skomplikowany, ale czegoś (jak to z przepisami bywa) może w nim jednak brakować. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Jadwigą Ratajczyk (MP 3), ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Bachorzynie (na zdjęciu).


NALEWKA TRUSKAWKOWA Z BACHORZYNA.

Składniki:
1 kg truskawek, 1 litr spirytusu, 0,25 kg cukru, 1 litr wody.
 
Wykonanie:
Dojrzale, dorodne truskawki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, osuszyć. Wsypać do szklanego naczynia, lekko rozgnieść. Zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Zlać płyn, przefiltrować.
Z cukru i wody ugotować syrop, połączyć z alkoholem, odstawić na tydzień. Ponownie przefiltrować, wlać do butelek, zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie lub dłużej nawet do pól roku.


NALEWKA TRUSKAWKOWA ANDRZEJA MIKOŁAJEWICZA.


Składniki:
3 kg truskawek, 2 laski wanilii, 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 litry spirytusu 80%, syrop: 1 kg cukru + 1 litr wody.
 
Wykonanie:
Oczyszczone truskawki umieścić w dużym słoju lekko ugniatając.
Włożyć przełamane na pół 2 laski wanilii, ziarna pieprzu, zalać alkoholem i szczelnie zamknąć.
Odstawić na 6 tygodni, codziennie potrząsając słojem.
Zlać płyn z owoców, przefiltrować, wymieszać z przygotowanym wcześniej syropem.
Przelać do butelek, odstawić na kilka tygodni.
 
Część nalewki maceruję od 2 do 3 tygodni z miętą (stosuję miętę jabłkową), część z 2 -3 gałązkami tymianku (w tym roku spróbuję z tymiankiem cytrynowym).
Warto eksperymentować mając na uwadze, że mięta lub tymianek - w tym przypadku - nie jest surowcem, tylko dodatkiem do nalewki.
 
  
Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Zdjęcia:
Joanna Piejko-Horwath i Edyta Klasa
Nagranie archiwalne: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017