Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKI BRZOSKWINIOWE.


Brzoskwinia (Prunus persica) to drzewo owocowe z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej lub Środkowej, niektórzy za jej ojczyznę uważają Chiny. W uprawie stosowana jest od bardzo dawna - datowanie różne; od 2 200 do 4000 lat. Z Azji dotarła do Persji, potem poprzez Grecję i Rzym do innych krajów Europy (do Polski we wczesnym średniowieczu  w VIII w.).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wyhodowano wiele odmian pochodzących od brzoskwini zwyczajnej, między innymi jej mutację zwaną nektarynką. Posiada ona skórkę gładką, oraz bardziej jędrny miąższ. Skórka nektarynki jest bardziej strawna od tej z brzoskwini.

Owoce brzoskwini posiadają soczysty i aromatyczny miąższ i zółtoczerwoną, omszoną skórkę. Zawierają dużo cukrów, trochę kwasów organicznych, witaminy A, B i C, oraz stosunkowo dużo potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Spożywane są na surowo, w postaci suszonej, w kompotach, dżemach, deserach, likierach i in.

Chińczycy uważają brzoskwinie za jeden z symboli nieśmiertelności. Otaczano ją czcią i traktowano jako relikwię. Ale samo drzewo uważane było jednak za przeklęte przez bogów i obawiano się go ścinać.

Pestki brzoskwini zawierają dużo trującego kwasu cyjanowodorowego, ale z nasion pozyskuje się olej wykorzystywany w kosmetyce do kremów, olejków do masażu, balsamów i luksusowych mydeł.
Z pestek brzoskwiń po ich dokładnym zmieleniu produkuje się maseczki peelingowe złuszczające naskórek, które bardzo dokładnie oczyszczają skórę. Brzoskwinie są świetnym lekarstwem na chore żołądki, gdyż mają właściwości przeczyszczające, moczopędne, oczyszczające i odrobaczające. Wpływają pozytywnie na wątrobę i nerki. Brzoskwinie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie tłustych i ciężkostrawnych pokarmów. Zalecane są również do spożywania przy nadciśnieniu. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, brzoskwinie zalecane są przy chorobach sercach, chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego. Duża ilość łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że spożywanie brzoskwiń jest korzystne w przypadku anemii.


NALEWKA BRZOSKWINIOWA I.

Składniki:
1 kg brzoskwiń, 0,5 kg cukru, 1 szklanka spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %, 0,1 litr koniaku,
1 ziarno kardamonu, szczypta cynamonu.

Wykonanie:
Dojrzałe brzoskwinie umyć, osuszyć w całości włożyć do słoja. Wsypać cukier i zalać alkoholem tak, aby owoce były przykryte w całości. Zostawić w ciepłym, słonecznym miejscu na okres 3 tygodni – wstrząsając słojem co 2-3 dni.
Następnie nalew zlać znad owoców, przecedzić i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na okres co najmniej 3 miesięcy.
Z owoców po zalaniu ich syropem cukrowym uzyskamy smaczny, aromatyczny deser, lub dodatek do ciast lub lodów.
Deser tylko dla dorosłych!!!


NALEWKA BRZOSKWINIOWA II.

Składniki:
2 kg dojrzałych brzoskwiń, 1 kg cukru, 0,25 litra spirytusu 96 %, 1 litr wódki 40 %.

Wykonanie:
Owoce umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Pestki odłożyć. Owoce wrzucić do gąsiorka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc.
Następnego dnia dodać kilka pestek brzoskwiniowych, zalać wszystką wódką i spirytusem. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie, często nim potrząsając.
Po tym okresie zlać płyn, przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Pozostałe brzoskwinie można użyć jako dodatek do różnych deserów.


NALEWKA BRZOSKWINIOWA III.

Składniki:
1 kg bardzo dojrzałych brzoskwiń, 0,2 kg cukru, 1 łyżka stołowa płynnego miodu, 2 goździki
6 - 8 pestek brzoskwiniowych, 0,25 litra spirytusu 96%, 0,25 litra wody.

Wykonanie:
Brzoskwinie przepołowić, wyjąć pestki. Owoce pokroić drobno, włożyć do słoja, dodać miód, goździki, pestki brzoskwiniowe (wyjęte z twardej łupiny i lekko rozgniecione) oraz spirytus. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu 4 – 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym okresie płyn zlać znad owoców, owoce wycisnąć i połączyć sok z nalewem, przefiltrować przez bibułę. Sporządzić syrop z cukru i wody. Do gorącego syropu wlać nalew, dokładnie wymieszać, jeszcze raz przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.


NALEWKA BRZOSKWINIOWA NA SUCHO-WYTRAWNA.

Składniki:
kilka dojrzałych brzoskwiń, 1 łyżka stołowa miodu, 0,4 litra spirytusu 96%, 0,4 litra wódki 45%, 0,4 litra wody (ewentualnie).

Wykonanie:
Do litrowego słoja (twist-off) wlać spirytus. Na słoju położyć kawałek gazy tak,  by zrobić z niej woreczek w którym należy umieścić połówki brzoskwiń bez pestek. Słój zakręcić tak, by brzegi gazy pozostawały na zewnątrz niego.
Owoce w woreczku nie mogą dotykać spirytusu, powinny być około 2 cm nad nim.
Po trzech tygodniach słój otworzyć, owoce wyrzucić. Spirytus w słoju zmieszać z wódką, dodać miód, dobrze wymieszać i rozlać do butelek. Amatorzy słabszej nalewki mogą dodać do nalewu przegotowaną i ostudzoną wodę. Odstawić na minimum jeden tydzień.


NALEWKA BRZOSKWINIOWO-MIGDAŁOWA.

Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń, 1 pestka brzoskwini, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy, 2 szklanki spirytusu 96 %, 1 szklanka koniaku, 10 słodkich migdałów.

Wykonanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przekroić na połówki. Sporządzić syrop z wody i cukru, ostudzić. Pestkę z brzoskwini rozgnieść. Wszystkie składniki umieścić w gąsiorki, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
Po tym okresie zlać nalew i przefiltrować, przelać do butelki, szczelnie zamknąć i odstawić na co najmniej 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.


Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2009. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~Anna Opublikowano: 2012-09-26 12:09:27
Mam dojrzałe, słodkie wrześniowe brzoskwinie/myślę,że z nich też będzie dobra naleweczka/ i mam zamiar zrobić nalewkę II - ale mam pytanie - ile dodać pestek,czy to mają być całe pestki czy rozłupać i tylko ten "migdałek" ze środka? Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź. Anna
Napisał: ~Anna Opublikowano: 2012-09-28 13:52:00
Halo!!!!! Jest tam KTOŚ???? Panie Andrzeju czekam na odp., a może Ktoś robił i się odezwie?
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017