Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

LIKIERY Z KWIATU CZARNEGO BZU.

 Andrzej Mikołajewicz

Od zarania dziejów ludzie wierzyli, że drzewa są źródłem dobroczynnej mocy. Jaką moc ma bez czarny? Kontakt z czarnym bzem nasyca życiową energią i mobilizuje do działania. Zwalcza przygnębienie, dodaje otuchy i radości życia. Przywraca wiarę we własne siły, obdarza odwagą, pomaga obiektywnie spojrzeć na problemy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Bez wzmacnia psychikę i witalność. Pozwala długo zachować młodość i atrakcyjny wygląd. Do bzu trochę trudno się przytulać, ponieważ właściwie nie ma jednego, grubszego pnia, ale zadziała tak samo, gdy będzie dotykany i głaskany. Wg sennika: „widzieć bez kwitnący - piękne przeżycie miłosne” !!!


LIKIER Z KWIATÓW CZARNEGO BZU I.

Składniki:
kwiat czarnego bzu obrany z 60 baldachów, 1,8 litra wody, 1 litr spirytusu, 1,5 kg cukru pudru, 2 dokładnie obrane, pokrojowe cytryny, 2 dokładnie obrane, pokrojone pomarańcze, 70 g kwasku cytrynowego.

Wykonanie:
Kwiat bzu, cukier, kwasek cytrynowy i cytrusy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Do zimnego nalewu dodać spirytus i całość przelać do czystego, szczelnie zamkniętego słoja. Odstawić na dwa tygodnie, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dokładnie przefiltrować i rozlać do czystych butelek.
Dodają 1 litr spirytusu uzyskamy likier o zawartości 35% alkoholu.
Jeśli chcemy zwiększyć moc, zmniejszamy odpowiednio objętość wody; 1,4 litra wody - ok. 40%, 1,2 litra wody - 45%).


LIKIER Z KWIATÓW CZARNEGO BZU II.

Składniki:
kwiaty z 5 baldachów czarnego bzu, 1 pomarańcza, 0,20 kg białego cukru kandyzowanego, 0,4 litra wódki.

Wykonanie:
Kwiaty bzu strząsnąć (by wypadły owady - nie myć).
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, dokładnie wytrzeć do sucha i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Włożyć je do słoja, położyć na nie kwiaty czarnego bzu, oraz cukier kandyzowany. Całość zalać wódką.
Słój zamknąć i odstawić w jasne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
Następnie nalew przelać przez sitko, potem przefiltrować. Uzupełnić ewentualnie niewielką ilością przegotowanej wody, przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu minimum 2 tygodnie.
Spożywać w ciągu roku.

W ubiegłym roku opublikowaliśmy (dostępny w dalszej części tego rozdziału) przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu.
 

Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2008. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017