Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKI Z MELISY.

Andrzej Mikołajewicz

Nalewki z melisy działają ogólnie wzmacniająco, bakteriostatycznie w obrębie przewodu pokarmowego, przyśpieszają  trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają żołądek. Działają również uspokajająco.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
NALEWKA Z MELISY I.

Składniki:
150 g suszonej melisy, 3 g (1 torebka herbaty) mięty, 3 g (1 torebka herbaty) dziurawca, 1 łyżeczka cynamonu mielonego, 2 cytryny, 0,6 kg cukru, 1 litr spirytusu.

Wykonanie:
Melisę, miętę, dziurawiec i cynamon zaparzyć pod przykryciem w ok. 1 litrze wody tak, aby po zaparzeniu, ostygnięciu i przefiltrowaniu uzyskać 1 litr naparu.
Sporządzić syrop z cukru i wody tak, aby objętość jego wynosiła razem 1 litr. Ostudzić.
Połączyć napar z syropem, dodać spirytus i sok z cytryn.
Odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować, zlać do butelek.


NALEWKA Z MELISY II.

Składniki:
20 g liści melisy, kawałek korzenia arcydzięgla, skórka z ćwiartki cytryny, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta kolendry, szczypta cynamonu, 1-2 goździki, 1 litr wódki czystej.

Wykonanie:
Rozdrobnione zioła oraz korzenie wsypać do szklanego naczynia oraz zalać alkoholem. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Następnie płyn zlać, przefiltrować i odstawić ponownie na 4 tygodnie.


NALEWKA MELISOWO-MIĘTOWA I.

Składniki:
0,5 litr  spirytusu, 0,2 kg cukru, 1 garść świeżej melisy, 1 garść świeżej mięty, 2 cytryny
0,3 + 0,25 litra wody.

Wykonanie:
Miętę z melisą zalać spirytusem rozcieńczonym w 0,3 litra wody. Odstawić w ciemne miejsce na 2 - 3 dni (nie dłużej).
Zioła wyjąć, w ich miejsce włożyć cytryny ze skórką, pokrojone w plastry. Po tygodniu cytryny wyjąć i odcisnąć.
Dodać syrop sporządzony z cukru i 0,25 litra wody.
Po kilku dniach przecedzić i przefiltrować, odstawić do dojrzewania.


NALEWKA MELISOWO-MIĘTOWA II.


Składniki:
1 szklanka spirytusu, 1 szklanka cukru,1 szklanka wody, 1 duża garść liści melisy, 1 duża garść liści mięty, 2 anyżki gwiaździste (lub płaska łyżeczka zwykłego), 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 laska wanilii.

Wykonanie:
Zioła i przyprawy zalać alkoholem, zostawić na 4 dni w ciemnym miejscu.
Sporządzić syrop z cukru i wody, po ostudzeniu połączyć składniki. Odstawić na kolejne 7 dni (również w ciemnym miejscu).
Następnie nalew zlać, przefiltrować, odstawić na co najmniej 2 miesiące.

Nalewki z melisy (melisy i mięty) przechowujemy w ciemnym miejscu. Inaczej tracą zielony kolor, przechodząc w brąz.
 

Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2007. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017