Nalewka z dzikiej róży

Zastanawiałeś się co można zrobić z dzikiej róży?  Zapraszam Cię do zapoznania się z tym przepisem, który pokaże Ci jak zrobić nalewkę z dzikiej róży, określaną także nieraz jako likier różany.

Nalewka z dzikiej róży

Kiedy zastanawiam się na tym co można zrobić z owoców dzikiej róży, skojarzenie i odpowiedź w mojej głowie pojawia się bardzo szybko – nalewka z dzikiej róży. W tym tekście chcę przedstawić Ci sprawdzony przepis na nalewkę z dzikiej róży z miodem i na spirytusie. Co będziesz potrzebować?

  • pół litra spirytusu
  • 400 g miodu naturalnego
  • 1 kg dzikiej róży (całej z pestkami)
  • 250 ml wody (przegotowanej i ostudzonej)

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Nalewka z dzikiej róży – właściwości lecznice

Być może trudno Ci w to będzie uwierzyć, ale nalewka z dzikiej róży jest niezwykle bogata w całą masę witamin. Posiada bardzo dużo witaminy C (owoc dzikiej róży posiada jej 30 – 40 razy więcej niż cytrusy). Jednakże poza witaminą C możemy znaleźć w niej także:

  • witaminę A,
  • witaminę B1 i B2,
  • witaminę E i K,
  • kwas foliowy,
  • karotenoidy,
  • flawonidy,
  • kwasy organiczne,
  • garbniki,
  • pektyny.

Dzięki tak sporej ilości składników odżywczych nalewka z dzikiej róży posiada następujące właściwości prozdrowotne:

  • pomaga w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby,
  • wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie,
  • chroni przed szkorbutem,
  • pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego.

Gdzie można znaleźć owoce dzikiej róży?

Dzika róża rośnie na obrzeżach: łąk, polnych dróg, lasów, wokół pól uprawnych i przy rowach melioracyjnych. Znajdziesz ją także przy skarpach wiaduktów kolejowych. Kiedy ją można zbierać? Odpowiedź – po pierwszych przymrozkach. Dzika róża do nalewki powinna być przemrożona oraz dojrzała. Sprawia to, iż łatwiej poddaje się ona procesowi maceracji, a zarazem szybciej i łatwiej można z niej wydobyć cenne właściwości prozdrowotne.

Nalewka z dzikiej róży – jak wykonać?

Na sam początek będziesz potrzebować przygotować sobie większy słój taki minimum 2 lub 3 litrowy. Rzecz jasna nakrętkę oraz sam słój należy najpierw dokładnie umyć.

Do tak przygotowanego naczynia wlewasz wodę oraz spirytus i całość kołysząc, mieszasz z sobą. Nie zapomnij zamknąć słoika nakrętką, aby alkohol nie wyparował. Owoce, które wcześniej zostały przemrożone kilkukrotnie opłucz w misce z wodą. Kolejny krok to usunięcia za pomocą noża szypułek. Pamiętaj jednak o tym, aby nie usuwać nasion z wnętrza, a po prostu ponakłuwaj twarde owoce dzikiej róży.

Przygotowaną w ten sposób dziką różę umieść w wcześniej przygotowanym słoju z rozcieńczonym spirytusem. Ważne byś nie używał czystego spirytusu, gdyż ten poparzy owoce.  Następnie zakręć nakrętkę i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na okres od 4 do 6 tygodni. Warto codziennie potrząsać słojem, aby ułatwić i przyśpieszyć proces maceracji.

Po okresie maceracji usuń ze słoja owoce dzikiej róży. Wyciągnięte owoce dzikiej róży umieść w rondelku a następnie odciśnij z nich sok. Powstałą pulpę miąższu wraz z pestkami usuń. Odciśnięty sok przecedź przez złożoną gazę lub filtr przelewowy do kawy. Odcedzony sok z owoców wlej do słoja z nalewką. Dodaj miód. Wymieszaj dokładnie, aby miód się rozpuścił i zakręć.

Odstaw na 3 miesiące w ciepłe i ciemne miejsce. Przez pierwsze dni warto codziennie kołysać i potrząsać słojem, aby miód dokładnie wymieszał się z nalewką. Po okresie trzech miesięcy nalewkę przecedź przez sito i złożoną gazę lub filtr przelewowy do kawy. Rozlej do butelek. Nalewka ma już teraz około 4 do 5 miesięcy i jest już gotowa do degustacji. Możesz oczywiście dłużej poczekać. Z czasem zaniknie smak alkoholu, a pozostanie jedynie bogaty i wykwintny bukiet owocu dzikiej róży.

Zastosowanie nalewki z dzikiej róży

  • Trunek ten zwykle jest stosowany przy przeziębieniach, podczas obniżonej odporności organizmu, oraz przy grypie. Nalewka z dzikiej róży przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu.
  • Zaleca się także stosowanie jej w przypadku osłabienia układu pokarmowego, ze względu na właściwości stymulujące jego pracę.
  • Dzika róża spożywana w dowolnej formie wspomaga także naczynia włosowate, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się obrzęków i niewydolności żył.
  • Nalewka z dzikiej róży posiada także antyoksydanty, które wpływają na zwiększenie naszej odporności przed wolnymi rodnikami.
  • Nalewka z dzikiej róży może wspomóc proces trawienia, leczenie chorób układu pokarmowego oraz pracę wątroby.
  • Owoc dzikiej róży przyczynia się do obniżenia stężenia wolnego kwasu tłuszczowego oraz trójglicerydów we krwi obwodowej.
  • Nalewka z dzikiej róży wpływa korzystnie na regenerację chrząstki stawowej, oraz zmniejsza skutecznie dolegliwości bólowe.

Nalewka z dzikiej róży – na co uważać

Niestety mimo, iż pyszna nalewka z dzikiej róży wydaje się być trunkiem niemalże idealnym, posiada też kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.

  • Osoby, które z różnych powodów powinny unikać alkoholu powinny nalewkę zastąpić sokiem.
  • Nie należy trunku stosować zbyt często, oraz należy kontrolować ilość wypijanych porcji.
  • Nie wskazane jest picie tego trunku przy jednoczesnym zażywaniu antybiotyków.
  • Nalewka zawiera alkohol etanol jest zatem niewskazana dla kobiet w ciąży.

 

 

 

 

 

 

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *