Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKA Z BOTWINY.

Andrzej Mikołajewicz

Niezależnie od możliwych walorów  smakowych, zapachowych i innychnalewka ta posiada -  na pewno - najważniejszy walor... zdrowotny.  Piszę „od możliwych walorów”,  ponieważ niedawno udało mi się zdobyć przepis na tą oryginalną nalewkę. Bez wątpienia przepis jest dla osób wyjątkowo cierpliwych.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
NALEWKA Z BOTWINY.

Składniki:
50 dkg młodych buraków ćwikłowych, 1 ltr spirytusu 80%, 1,5 szklanki cukru, sok z 1 cytryny.

Wykonanie:
Buraki umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i razem z wytworzonym sokiem przełożyć do 4- litrowego gąsiora.
Cukier rozpuścić w 1,5 szklanki wody i gotować 10 minut, powstały syrop ostudzić i zalać nim buraki.
Po upływie 1 godziny wlać spirytus i odstawić gąsior z burakami na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce.
Następnie płyn zlać znad buraczków, dodać sok z cytryny i odstawić na kolejne 6 miesięcy.
Przefiltrować nalewkę przez gęste sito lub bibułę filtracyjną, przelać do butelek i pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na rok co najmniej 2 razy w miesiącu potrząsać każdą butelką.

Nalewka w trakcie dojrzewania zmienia barwę na ciemniejszą i mniej żywą.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Andrzejem Mikołajewiczem (MP 3) o „czymś” , co może schłodzić nas w letni wieczór, po upalnym dniu.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
Nagranie: Leszek Horwath - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2007. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017