Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.

Andrzej Mikołajewicz

Nie wiadomo właściwie, jaką przyjąć definicję nalewek. Czy uznać za nalewki już mocne wina, zaprawiane różnymi aromatycznymi dodatkami, czy też potraktować, że są to wszystkie napoje alkoholowe: wina, wódki, miody a również i piwa? Wspólną bowiem cechą tych napojów jest to, że są one niczym innym, jak tylko alko-holowymi wyciągami z owoców i ziół, korzeni, łodyg i liści. Alkohol występuje tu natomiast w mniejszych lub większych stężeniach.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Potocznie przyjmuje się, że nalewka to rozmaite składniki (surowce) zalane mniej czy bardziej stężonym alkoholem, podlegające procesowi dojrzewania nawet do 1,5 roku.
Jeszcze nie tak dawno widok gąsiorka na parapecie lub półce w kuchni był tak oczywisty, jak pieczenie chleba lub ciasta w domu, czy smażenie konfitur.
Niestety, te widoki odchodzą już do wspomnień. Dziś domowy wyrób nalewek to rzadkość, umiejętność która stała się „hobby” dla niewielkiej grupy osób.
Odchodzą i giną z pamięci ludzkiej najprawdziwsze perły - receptury zapisane w starych kajetach, przekazywane z pokolenia na pokolenie dziesiątki przepisów na najprzeróżniejsze wódki, likiery, nalewki.
Do mistrzostwa w wyrabianiu nalewek dochodzi się latami. Aby nalewka zachwyciła kolorem, bukietem zapachu i smakiem, trzeba nie mało cierpliwości.
Składniki nalewki poddawane są przez długi czas wielu, rozmaitym procesom - nalewka wówczas dojrzewa.
 
 
         


NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU.
 
Składniki:
50 baldachów kwiatów czarnego bzu,  2 cytryny (lub 4 cytryny bez limetek), 2-3 limetki, 70 dag cukru, 1 litr spirytusu, 1 łyżeczka korzenia arcydzięgla

Sposób przyrządzania:
Ugotować syrop z litra wody i cukru, ostudzić.
Cytryny umyć i sparzyć, pokroić w plasterki, oczyścić z pestek.
Kwiaty włożyć do umytego i wyparzonego słoja, przekładając je plasterkami cytryny. Zalać syropem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 10 dni w nasłonecznione miejsce. Jeśli pogoda nie sprzyja, umieścić w jakimś ciepłym miejscu. Co jakiś czas sprawdzać, czy sok nie fermentuje, mieszać wyparzoną łyżką. Powstały sok zlać do słoja przez sitko wyłożone gazą.
Połączyć ze spirytusem, dodać sok z limetek.
Wlać do 2 litrowych butelek, dodać do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgla.
Odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
Wstrząsać butelką co 3-4 dni.
Odstawić nalewkę na 2 tygodnie do sklarowania, następnie zlać ją znad osadu, przesączyć przez sitko wyłożone sączkiem.
Odstawić na 3-4 tygodnie, aby nalewka dobrze dojrzała. Im dłużej dojrzewa, tym lepsza.
Dobrze smakuje z kostką lodu, lub w drinku z tonikiem.
Kwiatów czarnego bzu nie płucze się (!), bowiem najcenniejszy jest w nich pyłek. Trzeba je więc zbierać w miejscu wolnym od spalin i kurzu, w okresie pełnego kwitnienia i w suchy, słoneczny dzień.
Sporządzanie nalewki można (i należy) eksperymentować - robić ją z syropu, półwytrawną z mniejszą zawartością cukru, zastąpić cukier z miodem itd.
 

Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2007. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017