Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ANGELIKA - NALEWKA Z ARCYDZIĘGLA.

Leszek Horwath

To firmowa nalewka Andrzeja Mikołajewicza, która może regularnie powstawać tylko dlatego, że nasz mistrz ma w ogrodzie arcydzięglową plantację.
Jednak o nalewce i sposobach jej sporządzania, przedstawmy arcydzięgiel litwor. Ta bylina (łac. Archangelica officinalis), z  baldaszkowatych, rośnie w zaroślach, wąwozach górskich oraz nad brzegami potoków i na mokrych łąkach. W Polsce spotykana jest w Tatrach, Pieninach, Sudetach, a niekiedy uprawia w ogródkach. Rośnie bujnie. W warunkach naturalnych mierzy około 2 metrów, warunkach uprawy ogrodowej potrafi przekroczyć 3 metry. Ma gruby, rozgałęziony, pusty pęd, wielkie charakterystyczne liście i baldachowate kwiatostany.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na pierwszy rzut oka może przypominać niesławny Barszcz Sosnowskiego (łac. Heracleum sosnowskyi), sprowadzony do Polski z ZSRR  (z Kaukazu) w latach 50., jako roślina paszowa, którego uprawa wymknęła się spod kontroli i zachwaściła m.in. Podhale oraz Dolinę Dunajca. Walka z Barszczem Sosnowskiego (rośliną niebezpieczną i szkodliwą dla zdrowia człowieka, powodująca m.in. zapalenie skóry, powstawanie pęcherzy, zapalenie spojówek) trwa od kilku lat.
 
                      

Arcydzięgiel Litwor jest rośliną leczniczą, zawierającą spore ilości olejku lotnego i czynnych substancji leczniczych (garbników i goryczy).
Korzeń i łodygi - stosowane w małych dawkach - pod postacią odwaru, wyciągu lub nalewki w schorzeniach przewodu pokarmowego, usuwają nadmierną fermentację, zgagę, wzdęcia oraz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych.
                

        

Z  tą piękną byliną, mającą
przyjemny, aromatyczny zapach i gorzkawy, korzenny smak, walczyć nie będziemy! Będziemy ją hołubić i wysławiać pod niebiosa (wszak to… archanielskie ziele)!!!

Z Andrzejem Mikołajewiczem rozmawiamy o arcydzięglu litworze (MP 3).

Zanim przystąpimy do sporządzenia „Angeliki” lub jakiejkolwiek innej nalewki, weźmy pod uwagę dobrą radę naszego Mistrza - przygotujmy coś do pisania i skrupulatnie zapiszmy wszelkie składniki użyte do sporządzenia nalewki oraz zastosowane proporcje, czyli: co, ile i kiedy.
Będzie to najlepszą gwarancją, że nasze wyroby nalewkowe będą… powtarzalne, a ponadto precyzyjne zapiski pozwolą w przyszłości na najrozmaitsze „nalewkowe wariacje” !

               

                       
 
A kiedy już osiągniemy biegłość i pełne mistrzostwo w tej sztuce, będziemy mogli - jak Andrzej Mikołajewicz - zdobywać laury na konkursach kulinarnych.

Przygotowujemy „Angelikę” - Andrzej Mikołajewicz (MP3).

 
Tekst foto i nagranie:
Leszek Horwath - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2008. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017