Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przetwory

PRZETWÓRSTWO DOMOWE (1).

 


Warzywa i owoce zawierają różne ilości węglowodanów przyswajalnych i błonnika, dużo wody, sporo składników mineralnych, witaminę C, karoten (prowitaminę A) i pewne ilości witamin z grupy B, a także niewielkie ilości białka. Wśród składników mineralnych zawartych w warzywach i owocach znajdują się substancje mineralne zasadotwórcze, jak potas, wapń, żelazo i inne, które decydują o utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

 
 Zobacz więcej ... 

PRZETWÓRSTWO DOMOWE (2).

 



Metody przetwórcze: pasteryzacja, mrożenie, kwaszenie, zagęszczanie, utrwalanie cukrem, suszenie, solenie.
 
 Zobacz więcej ... 

PRZETWÓRSTWO DOMOWE (3).

 




Suszenie owoców:
jabłka, gruszki, śliwki.
 
 Zobacz więcej ... 

ZAGĘSZCZANIE CUKRU.

 

Bez cukru niepodobna wyobrazić sobie sporządzanie najrozmaitszych przetworów owocowych.
Współcześnie spotkamy w sklepach trzy podstawowe gatunki handlowe cukru: cukier puder, cukier w  kostkach i cukier kryształ (drobny). Sporadycznie kupić można kryształ niesegregowany, kryształ gruby, kryształ średni czy kryształ grysik.
 
 Zobacz więcej ... 

MARYNATA UNIWERSALNA.

 
 
Idealna do marynowania ogórków, warzyw, pikli oraz grzybów (prawdziwki, rydze, opieńki).
 
 Zobacz więcej ... 

PRZETWARZAMY GRZYBY.

 

 Co zrobić, by grzyby obecne były przez cały rok w naszej kuchni?
Sięgamy dzisiaj po sprawdzone sposoby ich przechowywania i przetwarzania.
Co prawda, specjaliści od żywienia i dietetycy twierdzą, że grzyby nie mają praktycznie żadnych walorów odżywczych, ale - na szczęście - nie podważają ich niewątpliwych walorów smakowych.
Właśnie walory smakowe powodują, że grzyby były wielu wieków istotnym uzupełnieniem jadłospisów kuchni regionalnych.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI - KISZONY.

 

Nazywany jest czosnkiem leśnym lub cebulą... czarownic. Wczesną wiosną wypuszcza listki podobne do konwalii. Kwitnie charakterystyczną białą kulką (podobną do kwiatu szczypiorku). Rośnie w zacienionych, wilgotnych miejscach i na leśnych polanach. Coraz częściej uprawiany w ogródkach, ale trzeba mu stworzyć odpowiednie warunki - miejsce nienasłonecznione i wilgotne. Liście trzeba zebrać się przed kwitnieniem. Świeże mają smak młodej cebuli z wyraźną nutą czosnkową. Warto je zakisić. Będą - jak znalazł - do potraw sporządzanych jesienią i zimą. Kiszenie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MARYNATA DO BOCZKU I SZYNKI.

 

Ugotować wodę z dużą ilością soli i wystudzić.
 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017