Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI - KISZONY.


Nazywany jest czosnkiem leśnym lub cebulą... czarownic. Wczesną wiosną wypuszcza listki podobne do konwalii. Kwitnie charakterystyczną białą kulką (podobną do kwiatu szczypiorku). Rośnie w zacienionych, wilgotnych miejscach i na leśnych polanach. Coraz częściej uprawiany w ogródkach, ale trzeba mu stworzyć odpowiednie warunki - miejsce nienasłonecznione i wilgotne. Liście trzeba zebrać się przed kwitnieniem. Świeże mają smak młodej cebuli z wyraźną nutą czosnkową. Warto je zakisić. Będą - jak znalazł - do potraw sporządzanych jesienią i zimą. Kiszenie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zebrane liście umyć starannie pod bieżącą wodą. Łodyżki odciąć, ale nie wyrzucać. Liście zwijać (można po dwa, trzy) w ruloniki i układać w słoiku. Można też liście posiekać (wielkość dowolna).Zrolowane lub posiekane liście należy lekko ugnieść. Na wierzch położyć pocięte (lub posiekane) łodyżki, a następnie zalać solanką (tak jak do kiszenia ogórków). Zakręcić wieczko. 

     

     

                               

                 

Odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po około dwóch tygodniach czosnek ukisi się. Wówczas przenieść słoiki do chłodnej piwnicy lub przechowywać w lodówce na dolnej półce.

Słyszałem, że niektórzy po zakiszeniu pasteryzują słoiki, by dłużej przetrwały. Nie pasteryzowałem kiszonego czosnku niedźwiedziego, bo nie robię go w zbyt dużych ilościach, więc nie wiem jak zachowa się po pasteryzacji (pewnie trzeba będzie spróbować z jakimś małym słoiczkiem, bo żal zmarnować taki wyjątkowy smaczek).

Poniżej efekt finalny - zakiszony i posiekany (niezbyt drobno - zależy jak kto lubi) czosnek niedźwiedzi.


     

Pora na przepisy. Cztery od Hani Szymanderskiej, adaptowane przeze mnie dla wykorzystania kiszonego czosnku niedźwiedziego i mój na sos do mięsiw różnych.

JAGNIĘCE KOTLETY Z GRILLA.


Składniki:
4 jagnięce kotlety z kostką, łyżka oliwy lub oleju, łyżka soku i pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanych, ukiszonych listków czosnku niedźwiedziego;
100 g masła, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki drobno posiekanych, ukiszonych listków czosnku niedźwiedziego.

Wykonanie:
Dokładnie utrzeć masło z sokiem z cytryny i usiekanymi listkami kiszonego czosnku, schłodzić. Równie dokładnie wymieszać olej z sokiem i skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kiszony czosnek.
Umyte i osuszone kotlety posmarować przygotowaną marynatą, ułożyć jeden na drugim, zostawić na godzinę. Po czym upiec na grillu. Przed podaniem obłożyć kawałkami czosnkowego masła.


WOŁOWINA W SOSIE ZIOŁOWYM.

Składniki:
Pół kg gotowanej wołowiny bez kości, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki usiekanych listków kiszonego czosnku niedźwiedziego niedźwiedziego, łyżka listków majeranku, 1,5 szklanki bulionu, łyżka mąki.

 

Wykonanie:
Ugotowane mięso pokroić w kostkę. W rondlu stopić masło, zeszklić na nim usiekaną cebulę, oprószyć mąką i chwilę smażyć mieszając, rozprowadzić bulionem i gotować na małym ogniu mieszając aż sos zgęstnieje, dodać mięso, liście czosnku i majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, podgrzać. Podawać z ryżem lub kaszą, lub dowolnymi kluskami.


ZIMNY SOS SEROWY.

Składniki:
100 g startego żółtego sera, 2 łyżki drobno usiekanych listków kiszonego czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, pół szklanki majonezu.

Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, schłodzić.
Podawać jako pastę do chleba lub jako dodatek do jajek na twardo lub wędlin.


PASTA TWAROGOWA.

Składniki:
100 g twarogu, 2 ugotowane na twardo jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka pasty sardelowej, 2 łyżki usiekanych listków czosnku niedźwiedziego, pieprz.

Wykonanie:
Białka jajek drobno usiekać, żółtka utrzeć z masłem, jogurtem, pastą sardelową, pieprzem i twarogiem na gładką jednolitą masę, połączyć z usiekanymi listkami kiszonego czosnku niedźwiedziego i białkami jajek, wymieszać, lekko schłodzić.


Na zakończenie mój, banalnie prosty i szybki w wykonaniu (polecam do jagnięciny, baraniny, mięsiw sporządzanych „na dziko” oraz dziczyzny)...

SOS Z KISZONYM CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM.

Składniki:
Ćwierć kostki masła, 4 łyżki mąki pszennej, około 1/2 litra domowego lekkiego rosołu lub bulionu, 5-6 łyżek stołowych kiszonego czosnku niedźwiedziego, szczypta soli, pieprzu i cukru (do smaku), pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany.

Wykonanie:
Roztopić masło w rondelu, dodać mąkę i szybko mieszając zrobić lekką zasmażkę koloru słomkowego. Zalać zasmażkę rosołem lub bulionem i rozprowadzić, by nie było grudek mąki. Mieszając sos doprowadzić go do wrzenia i zgęstnienia. Wówczas dodać bardzo drobno posiekany (lub zmiksowany) kiszony czosnek niedźwiedzi, gotować jeszcze około minuty. Podbić śmietaną i doprawić wg uznania (solą, pieprzem i cukrem).



Tekst i foto: Leszek Horwath

© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017