Co można zrobić z czosnku niedźwiedziego?

W naszej przyrodzie istnieje bardzo wiele cennych ziół i roślin, które warto uprawiać w swoim ogrodzie, na przykład w doniczkach. Jednym z nich jest czosnek niedźwiedzi – roślina, która ma mnóstwo cudownych właściwości. Jak wykorzystać ją przede wszystkim w kuchni? Co można z niej zrobić? Jak ją spożywać, by zachowała swoje cenne witaminy?

Czosnek niedźwiedzi – do czego przydaje się w kuchni?

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w celach kulinarnych? Z czosnku niedźwiedziego można stworzyć na przykład aromatyczne pesto. Roślinę tą możesz wykorzystać również do wykonania potraw obiadowych, w tym zup krem, naleśników, czy puszystego ciasta. Można go zmrozić, albo ususzyć w specjalnej suszarce. Liście tej rośliny idealnie również nadają się do słoików. Możesz z nich przyrządzić nalewkę albo zakisić i korzystać z kiszonek cały rok. Każdy przepis na czosnek niedźwiedzi za każdym razem jest dziecinnie łatwy i jednocześnie bardzo smaczny.

Czosnek niedźwiedzi – przepisy

Pesto z czosnku niedźwiedziego 

Idealne pesto z czosnku przyda się do potraw obiadowych z makaronem w roli głównej. Co ciekawe, odpowiednio przygotowany sos możesz zakręcić do słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Dzięki temu, spożywać czosnek niedźwiedzi będziesz mogła nawet długo po sezonie, a zerwane liście zachowają na długo swoje cudowne właściwości. Wystarczy 5 wiązek liści czosnku umyć i drobno posiekać. Następie wymieszać liście ze 100 ml oliwy razem z odrobiną soli. Na koniec zakręcić do słoików i gotowe.

Pasta z czosnku niedźwiedziego – przepis

Potrzeba ci 100 g twarogu, 2 ugotowane jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka pasty sardelowej, 2 łyżki liści czosnku oraz pieprz. Wszystko należy ze sobą wymieszać, na koniec dodając listki czosnku. Szczególnie pasta z czosnku na zimę idealnie poprawi twoją odporność.

Potrawy z czosnkiem w roli głównej

Czosnek niedźwiedzi – przepis na najlepszy makaron 

Do obiadu możemy wykorzystać pesto z czosnku. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, a na patelni podgrzać pesto najlepiej z odrobiną wody, jeśli jest zbyt gęste. Dalej, po odcedzeniu makaronu, dodajemy go na podgrzaną patelnię razem z pesto. Mieszamy wszystko chwilę na gazie. Oddzielnie prażymy na patelni odrobinę orzeszków pinii albo nasion słonecznika. Posypujemy całość orzeszkami i startym serem parmezan.

Czosnek niedźwiedzi – przepisy na zimę

Zima to szczególny okres, kiedy musimy zadbać o naszą odporność. Spożywając nalewkę albo kiszonki z takiego czosnku, dodając ją do różnych posiłków, na pewno ją poprawimy.

Czosnek niedźwiedzi przepisy na nalewki

Nalewka z czosnku niedźwiedziego – przepis

Zalej świeżo zerwane liście lub suszone alkoholem i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Po 3 tygodniach, rozlej powstały napój do butelek i mocno zakręć.

Jak kisić czosnek?

Czosnek kiszony – przepis

Przepis na kiszony czosnek jest stosunkowo bardzo prosty. Liście razem z ogonkami wsadzamy do słoików, przesypujemy solą (na litrowy słoik 2 łyżeczki soli), dodajemy na przykład chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem i czekamy 2 tygodnie, aż się ukisi. Przetwory z czosnku niedźwiedziego są bardzo proste do wykonania i zachowują w końcu bardzo wiele cennych właściwości. Możesz także wybrać drugą opcję – czosnek kiszony po litewsku. W każdym razie czosnek niedźwiedzi kiszony zachowuje sporo cennych składników odżywczych i jest dla nas bardzo zdrowy.

Czosnek marynowany – do czego i kiedy najlepiej się sprawdza?

Kiedy chcesz mieć dostęp do tej rośliny cały rok, zdecyduj się zamarynować ją w słoiki. Możesz też długo przechowywać czosnek marynowany bez pasteryzacji. Obojętne co wybierzesz, czosnek ten warto dodawać do każdej potrawy, szczególnie tej na ostro.

Czosnek niedźwiedzi – liście

Liście czosnku niedźwiedziego zbiera się od marca do kwietnia. Co więcej należy je ścinać nożyczkami, zostawiając po kilka listków, aby roślina mogła się dalej rozwijać. Nie należy jej zasuszać, ale warto mrozić. Należy potraktować ją jako przyprawę. Możesz śmiało doprawiać takim czosnkiem różne ostre dania, sałatki albo surówki, a nawet kanapki. Pamiętaj jedynie, by doprawić konkretną potrawę pod koniec gotowania. Inaczej straci swoje cenne właściwości pod wpływem wrzątku.

Czosnek niedźwiedzi przydaje się w kuchni od setek, tysięcy lat. Posiada mnóstwo cennych właściwości, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Możesz wrzucić pocięte listki do słoika, zamarynować, zasuszyć albo zamrozić.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *