Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
        Przetwory owocowe
        Przetwory warzywne
        Przetwory z grzybów
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MARYNATA UNIWERSALNA.

 
Idealna do marynowania ogórków, warzyw, pikli oraz grzybów (prawdziwki, rydze, opieńki).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Do 5 szklanek wody  wlać szklankę octu (przy occie 10-procentowym - 6 szklanek wody).
Na litr tak uzyskanego płynu dodać kopiatą soli i płaską łyżkę cukru, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, płaską łyżeczkę ziaren białej gorczycy.
Do marynowania rydzów i opieniek - 2 do 3 goździków na litr płynu.
Płyn z przyprawami zagotować.
Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) przez około 10 minut.

Ogórki warzywa, pikle i grzyby zalewać gorącą marynatą.

Słoiki i słoje z przetworami pasteryzować przez około 15 minut.


(ls)

 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017