Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DAKŁAS.



Dawniej w rzeszowskich karczmach szynkach, oberżach, zajazdach, barach i restauracjach jadano na deser - jabłka faszerowane, okulary (przepis w dalszej cześć informacji) i śliwki smażone...
Współcześnie jest bardziej bogato i różnorodnie, rzec by można… „po pańsku”. pośród deserów znajdziemy m.in.: dakłas karmelowo-orzechowy (przepis poniżej), mille-feullle, placek rzeszowiak, suflet czekoladowy z sosem i suflet z białej czekolady.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
DAKŁAS KARMELOWO-ORZECHOWYZ WIŚNIAMI.

Składniki na bezy:
6 białek, szczypta soli, 300 g cukru, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i kilka krojonych orzechów laskowych.

Sposób przygotowania:
Białka ubij w misce z solą, dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas ubijając, aż wyczerpiesz cały cukier, a masa będzie gęsta i błyszcząca, pod koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj z orzechami. Na papierze do pieczenia narysuj dwa kręgi o średnicy 24 cm. Wyłóż na nie masę bezową, wygładź łyżką nadając im fantazyjne fale. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piecz około 1,5 godziny, aż lekko popęka.


Składniki na krem:
500 g śmietany kremówki, około 150 g niezbyt gęstej masy kajmakowej (jak lubisz słodką bezę możesz dać więcej kajmaku), 1 łyżkę cukru pudru, wiśnie z kompotu i posiekane orzechy laskowe.

Sposób przygotowania:
Śmietanę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Delikatnie wymieszaj z masą kajmakową i posiekanymi orzechami. Odłóż niewielką część masy do dekoracji tortu. Na jeden krążek nałóż masę kajmakową, powciskaj wiśnie, przykryj drugim krążkiem. Wierzch udekoruj kremem wyciśniętym ze szprycy, wiśniami i orzechami. Przygotuj maksymalnie kilka godzin przed podaniem, bo bita śmietana rozmiękcza bezę i opada.


(Deser przygotowany w Restauracji „Niebieskie Migdały”)
Przepis pochodzi z publikacji „Rzeszowskie kulinaria miejskie - dawne i obecne” wydanej przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia” (2014).
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017