Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI.


Bez ciast i smakowitych deserów trudno wyobrazić sobie świąteczny  czy karnawałowy stół, rodzinną uroczystość, przyjęcie, jubileusz lub przyjacielskie spotkanie.
Przepisy siostry Anastazji, które udostepnia Państwu,  krakowskie Wydawnictwo WAM są bardzo różnorodne; zwyczajne i luksusowe, tanie i droższe, łatwe do wykonania i wymagające wprawnej ręki, ale jedno nie ulega wątpliwości wzbudzą zachwyt każdego smakosza, bo są nie tylko efektowne, ale bardzo, bardzo smakowite.
Mają także wspaniałą cechę - są sprawdzone, wielokrotnie wypróbowane i udoskonalane. Co więcej, jeśli będziemy ściśle trzymać się ich litery (nie ważne czy jesteśmy początkujący, czy też kulinarnie doświadczeni), mamy gwarancję, że efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, czego niejednokrotnie już doświadczyliśmy w naszej redakcyjnej kuchni.
Do dzieła zatem, do dzieła! Gorąco polecamy...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

CIASTO ANIELSKIE.

Składniki:
Biszkopt - 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa orzechowa - 1 kostka masła, pół litra mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2-3 łyżki cukru kryształu, 5-6 łyżek mielonych orzechów, 2-3 łyżki spirytusu.
Masa kokosowa - 2 kostki masła, 2 jaja, pół szklanki słodkiego mleka, półtorej szklanki cukru kryształu, 20 dag wiórek kokosowych, 1 szklanka mleka.
Poncz - 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody, sok z 3 cytryn, 2 łyżki cukru kryształu.

Wykonanie:
Upiec trzy cienkie biszkopty.
Biszkopt - białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 180 stopni C.
Masa orzechowa - z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus.
Masę podzielić na cztery części.
Masa kokosowa - zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem pół szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz - wszystkie składniki wymieszać i nasączyć trzy biszkopty.
Przełożenie ciasta - nasączony biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - jedna część masy kokosowej - biszkopt posmarowany z obu stron cienka warstwą masy orzechowej - druga część masy kokosowej - biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej - polewa udekorowana kokosem.


POMARAŃCZOWIEC.

Składniki:
Ciasto - 3 duże pomarańcze, 15 jaj, póltorej szklanki cukru kryształu, 3 łyżki kakao, 15 łyżek bułki tartej, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, półtorej szklanki orzechów mielonych.
Masa kawowo-orzechowa - 3 jaja, 5 łyżek cukru kryształu, 2 kostki masła, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 4-5 łyżek mielonych orzechów.

Wykonanie:
Ciasto - pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie). Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową (lub dowolną). Wierzch polać polewą.
Masa kawowo-orzechowa - jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy.
Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.


MAGDA.

Składniki:
Biszkopt ciemny - 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao.
Sernik - 60 dag zmielonego sera białego, 30 dag cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 6 jaj, 15 dag margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia.
Kokosowy - 7 białek, 15 dag cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag wiórek kokosowych, 1 łyżka bułki tartej.
Masa orzechowa - 1 szklanka słodkiego mleka, pół szklanki cukru pudru, 20 dag orzechów mielonych, półtorej kostki masła.

Wykonanie:
Biszkopt ciemny - białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 160 - 180 stopni C, ok. 30 - 40 minut.
Sernik - margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.
Kokosowy - białka ubić z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.
Masa orzechowa - mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.
Przełożenie ciasta - biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.


GARGAMEL.


Składniki:
Ciasto piernikowe - 6 jaj, 1 szklanka cukru pudru, 25 dag płynnego miodu, 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody, 1 kostka margaryny, półtorej szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 20 dag bakalii.
Wkładka - 4 jabłka, 3/4 szklanki cukru kryształu, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 4 jaja, 25 dag bakalii.
Masa - 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy.

Wykonanie:
Ciasto piernikowe - margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto podzielić i upiec dwa placki.
Wkładka - jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec.
Masa - masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta - piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.


PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWY.

Składniki:
Biszkopt - 6 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa - 6 dag żelatyny, 4 łyżki cukru kryształu, 1 litr naturalnego jogurtu, 1 puszka brzoskwiń
herbatniki.

Wykonanie:
Biszkopt - białka ubić, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Masa - żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolitą masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.
Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej. Herbatniki można nasączyć spirytusem. Zamiast herbatników na masę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdobić polewą czekoladową.


RAFAELLO I Z ADWOKATEM.

Składniki:
Biszkopt - 6 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy.
Ciasto kokosowe - 5 białek, 3/4 szklanki cukru kryształu, 20 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa I - 3 żółtka, 3 łyżki cukru kryształu, 1 szklanka mleka, 1 kostka masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3-4 łyżki waniliowej kawy cappuccino.
Masa II – pół litra słodkiej śmietany kremówki, 2 śmietany „Śnieżka”, 1 szklanka „Adwokata”, 1 duża paczka biszkoptów, 2 łyżki wiórków kokosowych, 1 biała czekolada, 3 łyżki słodkiego mleka
1-2 łyżeczki żelatyny.

Wykonanie:
Biszkopt - ubić pianę z białek. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Upieczony biszkopt przekroić na pół.
Ciasto kokosowe - ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Masa I - żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń oraz suchą kawę cappuccino.
Masa II - białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Śmietanę kremówkę ubić ze „Śnieżką”, dodać szklankę „Adwokata”, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną czekoladę i żelatynę, wymieszać.

Przełożenie placka:
Połowa biszkoptu - połowa masy I - placek kokosowy - reszta masy I - druga połowa biszkoptu - masa II. Grubo posypać wiórkami kokosowymi.


SERNIK ANASTAZJI.

 
Składniki:
Ciasto - 4 szklanki mąki pszennej, 10 dag smalcu, 10 dag margaryny, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto), szczypta soli.
Masa serowa - 1 kg zmielonego białego sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń, pół szklanki mleka, 3 jajka, ok. 1 szklanki cukru kryształu, pół kostki masła, 1 cukier waniliowy.

Wykonanie:
Ciasto - mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.
Masa serowa - do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną w mleku mąkę lub budyń, wymieszać i zagotować.
Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą.


RAFAELLO II.


Składniki:
2 i pół szklanki słodkiego mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 pełna szklanka cukru kryształu, 30 dag masła, 25 dag kokosu, 4 paczki herbatników, 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku.

Wykonanie:
W pół szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus.
Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.


SĘKACZEK.
 
Składniki:
Ciasto - 35 dag mąki, 25 dag margaryny, 12 dag cukru kryształu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa - 2 kg jabłek, 2 galaretki żółte.
Masa orzechowa - 18 dag posiekanych orzechów, 18 dag cukru kryształu, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 15 dag masła.

Wykonanie:
Ciasto - mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać mąki. Dokładnie zamieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temperaturze 200-220 stopni C, do zarumienienia.
Masa jabłkowa - jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.
Masa orzechowa - wszystkie składniki wymieszać, lekko zagotować.

Przełożenie placka: placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa.
 
 
ŻYCZYMY SMACZNEGO!
 


Przepisy pochodzą z książek: „100 nowych ciast siostry Anastazji” ,  183 nowe przepisy siostry Anastazji oraz 173 specjały siostry Anastazji - zobacz więcej  - - - - - - -  >
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017