Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CIASTA Z DYNIĄ.


Prezentujemy 16 łatwych, tanich i bardzo smacznych przepisów.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS


CIASTO DYNIOWE.


Składniki:
4 żółtka, 10 dag cukru, 5 dag panierki (mąki do panierowania, bułki tartej), skórka starta z połówki cytryny, 10 dag zmielonych orzechów, 20 dag świeżej startej dyni, 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 ml rumu, 4 białka, szczypta soli.

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, skórkę z cytryny, orzechy i dynię.
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę i starannie wymieszać z masą.
Wszystko przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm) i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika, piec ok. 45 min w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem schłodzić.


CIASTO DYNIOWO-CEBULOWE.

Składniki:
na ciasto: 50 dag mąki, 1 kostka drożdży, 250 ml mleka, szczypta cukru, odrobina szafranu, 1 jajo, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli;

na nadzienie: 80 dag cebuli, 50 dag marynowanej dyni, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 3 jaja, 20 dkg bitej śmietany, 25 dag tłustego twarogu, szczypiorek.

Wykonanie:
Rozkruszone drożdże włożyć do letniego mleka, rozpuścić. Dodać cukier, szafran i 3 łyżki mąki. Resztę mąki wsypać do miski i uformować dołek. Wlać do niego zaczyn i pozostawić na 10 min do zwiększenia objętości. Następnie dodać jajo, sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 min).
Cebulę pokroić w półtalarki. Dynię odsączyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać masło i dusić na nim cebulę przez 10 min na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Jaja, śmietanę i twaróg wymieszać i również posypać solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Natłuszczoną głęboką blaszaną formę wyłożyć ciastem. Masę cebulową wymieszać z dynią i rozłożyć na cieście, na to nałożyć masę z jaj, śmietany i twarogu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 45 min w temperaturze 175 stopni.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.


CIASTO Z DYNIĄ I.

Składniki:
na nadzienie: 75 dag miąższu dyni pokrojonego w kostkę, 2 łyżki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżka mleka albo roztrzepane żółtko;

na ciasto: 50 dag mąki, pół łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 1 jajo, 2-3 łyżki śmietany, 100 ml mleka.

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać jajo, śmietanę i mleko. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto, które powinno mieć gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę posypaną mąką lub lekko natłuszczoną olejem.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kostki dyni, doprowadzić do wrzenia i zaraz wyjąć, po czym osączyć.
Ułożyć kawałki dyni rzędami pośrodku ciasta, posypać cukrem i cukrem waniliowym, polać śmietaną.
Brzegi ciasta założyć na nadzienie: najpierw dłuższe boki, potem krótsze. Krawędzie zwilżyć wodą lub mlekiem, aby ciasto się skleiło.
Powierzchnię posmarować mlekiem lub roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 45 min, aż powierzchnia zbrązowieje.
Podawać na ciepło.


CIASTO Z DYNIĄ II.

Składniki:
na ciasto: 25 dag mąki, 10 dag cukru, 12,5 dag masła, 1 jajo, 7 łyżek mleka;

na nadzienie: 75 dag miąższu dyni pokrojonego w kostkę, 3 jaja (oddzielnie białka i żółtka), 5 dag cukru, 10 dag zmielonych migdałów, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 20 ml wiśniówki, szczypta soli, 1 cytryna, tłuszcz do wysmarowania formy, 200 ml śmietany.

Wykonanie:
Z mąki, cukru, masła, jaja i mleka zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i włożyć na 30 min do lodówki.
Kostki dyni gotować w wodzie przez 10–15 min do miękkości. Odsączyć, zmiksować i nieco ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej na puszystą masę, dodać purée z dyni, zmielone migdały, cynamon, wiśniówkę i startą skórkę z cytryny, dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Białka ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masa dyniową. Natłuścić formę o średnicy 32 cm.
Ciasto cienko rozwałkować i ułożyć w naczyniu, formując brzeg o wysokości 2 cm.
Nadzienie wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec 30 min. na środkowej półce piekarnika; gdyby zanadto ściemniało, nakryć folią aluminiową.
Wyjąć, ostudzić, przed podaniem udekorować bitą śmietaną.


PLACEK DYNIOWY.

Składniki:
1 kg obranej żółtej dyni (brutto ok. 1,3 kg), szczypta soli, 20 dag czerstwego chleba, 10 dag ciasteczek migdałowych, 200 ml mleka, 20 dag cukru, 2 jaja, 1 pomarańcza - sok i skórka, 10 dag rodzynek sułtanek, 50 ml rumu, masło do wysmarowania formy.

Wykonanie:
Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki. Ugotować do miękkości w małej ilości osolonej wody (ok. 20 min).
Odcedzić, pozostawić w parze.
Zmiksować z odrobiną mleka na gęstą papkę.
Chleb zetrzeć na tarce. Wymieszać purée z dyni z chlebem, rodzynkami, cukrem, pokruszonymi ciasteczkami, sokiem i skórką z pomarańczy, rumem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą.
Szeroką formę do sufletów obficie wysmarować masłem i napełnić masą dyniową.
Piec 70-80 min w średniej temperaturze. Ostudzić nie wyjmując z formy.
Podawać dopiero następnego dnia.
Placek można przechowywać około 1 tygodnia, owinięty w folię aluminiową.


PLACEK DYNIOWY BEZ MĄKI.

Składniki:
80 dag miąższu dyni, 3 łyżki miodu, 5 dag cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cytryna, 3 jaja.

Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, rozgotować, po ostudzeniu zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni.
Cytrynę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę.
Formę do pieczenia wysmarować masłem.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać miód i mąkę ziemniaczaną. Ubijać w dalszym ciągu, dodając purée z dyni. Ciasto przełożyć do formy, piec 50 min.


ORYGINALNY PLACEK DYNIOWY.


Składniki:
na kruche ciasto: 20 dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7,5 dag cukru trzcinowego, szczypta soli, 10 dag zimnego masła, 1 żółtko, sok z 1 cytryny, mąka do posypania stolnicy;

na nadzienie: 75 dag miąższu dyni, 180 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta sproszkowanych goździków, 3 jaja, 200 g tłustego twarogu, tłuszcz do posmarowania formy.

Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać wiórki zimnego masła (z lodówki), żółtko i sok z cytryny. Wyrobić ciasto. Zagnieść rękoma na posypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie zagniatać zbyt długo, bo tłuszcz stopi się od ciepła rąk i ciasto będzie zbyt miękkie.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Miąższ dyni pokroić w kostkę, dusić 15 min pod przykryciem z 3 łyżkami wody. Na ostatnie 5 min zdjąć pokrywkę, aby część wody odparowała. Rozgotowaną dynię zmiksować, wyłożyć na sito, odsączyć, ostudzić.
Zimny mus z dyni połączyć z cukrem trzcinowym, cynamonem, goździkami, imbirem, rozmąconymi jajami, szczyptą soli i twarogiem.
Wyjąć ciasto z lodówki, jeszcze raz energicznie zagnieść i rozwałkować na okrągły placek średnicy 20 cm.
Przełożyć do natłuszczonej tortownicy, uformować brzeg o wysokości około 1 cm.
Ponakłuwać ciasto widelcem, nałożyć masę dyniową i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 60-70 min. w temperaturze 175 stopni.

Na zakonczenie powinno się oprószyć ostudzony placek na brzegach cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną.


KORZENNY PLACEK Z DYNI.

Składniki:
Na nadzienie: półtorej filiżanki przecieru z gotowanej dyni, pół łyżeczki soli,1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2-1 łyżeczka imbiru, 1/4-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4-1/2 łyżeczki goździków, 3 świeże jaja, 1 1/4 filiżanki mleka, 170 g zagęszczonego mleka, nieupieczony spód do placka o średnicy 20-25 cm.

Wykonanie:
Dokładnie wymieszać dynię z cukrem, solą i przyprawami. Wbić jaja, dodać mleko i mleko zagęszczone.
Nadzienie zmiksować w wysokim naczyniu. W czasie rozlewania uniknie się pryskania i dzięki temu brzegi ciasta nie będą poplamione.
Po zmiksowaniu wlać do spodu do formy o średnicy 25 cm. Krawędzie ciasta powinny wystawać ponad brzeg formy, gdyż nadzienie jest obfite. Piec w temperaturze 220 stopni przez mniej więcej 50 min (po wbiciu noża w środek ciasta powinien on być suchy).


PLACEK Z DYNIĄ I MIGDAŁAMI.


Składniki:
25 dag dyni, 25 dag mielonych migdałów, sok i skórka starta z 1 cytryny, 35 dag mąki z orkiszu lub razowej mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamon dkgu, 3/4 łyżeczki kardamonu, szczypta sproszkowanych goździków, szczypta soli morskiej, 20 dag miękkiego masła, 30 dag drobno zmielonego cukru trzcinowego, 200 ml mleka, torebka proszku do pieczenia, trochę marmolady morelowej.

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z migdałami i cytryną. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, mąkę wymieszać z przyprawami i dodawać do masy na przemian z mlekiem. Z ostatnią częścią mąki wymieszać proszek do pieczenia.
Dynię z migdałami dodać do masy, wymieszać, całość przełożyć do natłuszczonej formy. Rozgrzać piekarnik, piec ciasto 65 min w temperaturze 180-190 stopni.
Lekko przestudzone ciasto posmarować gorącą, przetartą przez sito marmoladą.


PLACEK Z DYNIĄ I BITA ŚMIETANĄ.

Składniki:
na ciasto: półtorej szklanki mąki, pół kostki zimnego masła, lodowata woda, szczypta soli, pół szklanki łuskanych orzechów włoskich;

na nadzienie: nieco więcej niż  szklanka  purée z dyni (przygotowanie: pociąć dynię na małe kawałki lub lekko rozgotować, zmiksować na purée), pół szklanki brązowego cukru,  ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonego cynamonu, pół szklanki śmietanki, 2 żółtka i 2 białka z jaj, 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski (można wstawić ją na pół godziny do lodówki, bo ciasto jest tym bardziej kruche, im zimniejsze jego składniki), dodać zimne posiekane masło, sól i szybko zagnieść, pozostawiając w cieście drobne grudki masła. Jak jest za suche, dodać trochę wody.
Nie wyrabiać, ciasto nie może się rozgrzać i rozpuścić masła, zbić w kulę i zawinięte w folię wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej.

Orzechy utłuc na grubą kaszę. Ciastem równomiernie wyłożyć formę o średnicy 25 cm i nakłuć w wielu miejscach widelcem. Wstawić do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto wraz z brzegami przykryć folią aluminiową, wsypać na nią suchą fasolę (żeby ciasto nie wstawało w czasie podpiekania) i wstawić do piekarnika na 15 min.
Wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę, zdjąć folię z dna i wsypać orzechy, wgnieść je w ciasto. Piec jeszcze 10 min. Wyjąć i ostudzić.

Do garnka włożyć dynię, cukier i sypkie przyprawy, podsmażać na wolnym ogniu ok. 15 min, aż masa stanie się spójna i błyszcząca.
Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową.
Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką, pianę delikatnie wmieszać w masę.
Wlać do podpieczonego kruchego spodu.
Piec w gorącym piekarniku  około 35 min.
Podawać z bitą śmietaną bez cukru, bo ciasto jest słodkie.


CIASTECZKA Z DYNIĄ.

Składniki:
10 dag miąższu dyni pokrajanego w kostkę, 1 laska wanilii (miąższ), 15 dag cukru, 12 dag masła, 2 jaja, 25 dag mąki, półtorej płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.

Wykonanie:
Dynię gotować ok. 20 min w osolonej wodzie, odcedzić i wycisnąć przez praskę do ziemniaków.
Wyskrobać miąższ z wanilii. Cukier utrzeć z masłem, dodać dynię, wanilię, jaja i wszystko dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, stopniowo wsypywać do masy, stale mieszając.
Tak przygotowane ciasto nałożyć do szprycy i wyciskać małe porcje na natłuszczoną blachę do pieczenia. Wsunąć na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec około 15 min., do uzyskania złocistobrązowego koloru.
W jeszcze ciepłych ciasteczkach porobić trzonkiem łyżki dołki i napełnić je konfiturą z dyni.


CIASTECZKA Z DYNIĄ I ORZECHAMI.

Składniki:
10 dag miąższu dyni, pokrajanego w kostkę, 6 dag orzechów włoskich, drobno posiekanych, 1 laska wanilii, 15 dag cukru, 12 dag masła, 2 jaja, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina sproszkowanego ziela angielskiego, szczypta startej gałki muszkatołowej, szczypta soli, 10 dag rodzynek; do dekoracji: 1 żółtko, połówki orzechów włoskich.

Wykonanie:
Dynię gotować około 20 min. w osolonej wodzie.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, przygotować dużą blachę do pieczenia i nasmarować ją tłuszczem.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem, dodać ugotowaną dynię, miąższ z wanilii i roztrzepane jaja, wszystko razem mieszając na gładką masę.

Mąkę, proszek do pieczenia, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól wsypać do drugiej miski i dokładnie wymieszać.
Następnie powoli wsypywać do miski z masą dyniową, ciągle mieszając.
Na koniec dodać do ciasta orzechy i rodzynki.

Nałożyć ciasto do szprycy (o niezbyt małym otworze), wyciskać małe placuszki na blachę do pieczenia. Wsunąć na środkową półkę piekarnika, piec ok. 15 min, aż nabiorą złocistobrązowego koloru.
Przed pieczeniem można każde ciasteczko posmarować roztrzepanym żółtkiem i ozdobić połówką orzecha.


ROGALIKI Z PESTKAMI DYNI.

Składniki (na 50 szt.):
25 dag mąki typu 700, 20 dag tartych pestek z dyni, 10dag cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka, 100 ml oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno), 8 g cukru waniliowego, sól.

Wykonanie:
Mąkę i cukier puder przesiać, masło pokrajać na małe kawałki, wraz z pozostałymi składnikami zagnieść ciasto i wstawić je na kilka godzin do lodówki. Uformować wałek grubości palca, odcinać małe kawałki, formować rogaliki, kłaść na natłuszczonej blasze i piec na jasnozłoty kolor, zdejmować jeszcze gorące. Udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.


TALARKI MIGDAŁOWO-DYNIOWE.
(dla diabetyków)

Składniki (na 35 sztuk):
10 dag płatków migdałowych, 5 dag pestek z dyni, 12 dag masła, 8 dag glukozy, 5dag płatków owsianych, 2 łyżki śmietany, pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 4 dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, olej do natłuszczania foremki.

Wykonanie:
Migdały i pestki z dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu na złotożółty kolor. Masło i glukozę ogrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać płatki owsiane, migdały i pestki, zdjąć patelnię z ognia. Dodać do masy śmietanę, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Formować talarki za pomocą natłuszczonej foremki (o średnicy 5 cm). Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 min. w temperaturze 160 stopni.


TORT DYNIOWY.

Składniki:
75 dag dyni, pół szklanki wody, 4 żółtka, 10 dag brązowego cukru, szczypta mielonego cynamonu, szczypta startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, 6,5 dag masła, szczypta soli, 4 białka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 spód do tortu z kruchego ciasta, 125 ml śmietany kremowej.

Wykonanie:
Dynię obrać, wydrążyć pestki, miąższ pokroić w drobną kostkę.
W garnku zagotować wodę, włożyć dynię, dusić pod przykryciem przez 15 min.
Ostudzić, przetrzeć przez sito.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, ostudzić, wymieszać z utartymi żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z przetartą dynią.
Całość wyłożyć na spód do tortu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 min.
Wyjąć, ostudzić, wstawić na 2 godz. do lodówki.
Tort udekorować bitą śmietaną i od razu podawać.


PIKANTNY TORT Z DYNI.


Składniki:
25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 jaja, sól, szczypta cukru, 50 dag miąższu dyni, 15 dag słoniny pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera (ementalera), 200 ml śmietany kremowej, pieprz, gałka muszkatołowa, pietruszka, szczypiorek.

Wykonanie:
Z mąki, masła, jednego jajka, soli i cukru zagnieść ciasto i wstawić w przykrytym naczyniu na 30 min do lodówki.
W międzyczasie słoninę stopić na patelni i zetrzeć na tarce miąższ dyni. Wymieszać ze stopioną słoniną i serem.
Kremówkę wymieszać z drugim jajkiem i mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, pietruszką i szczypiorkiem. Otrzymany w ten sposób sos wymieszać z masą dyniową.
Ciasto rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej tortownicy, formując 3-centymetrowy brzeg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 10 min.
Następnie na ciasto wyłożyć masę dyniową i piec jeszcze przez 45 min.
Powierzchnię można przykryć folią aluminiową.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017