Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI.


Składniki na ciasto francuskie:
250g mąki, 250g masła...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
125ml zimnej wody, 1 łyżeczka octu, sól.
 
Lukier:
100g cukru pudru, 1-2 łyżeczki gorącej wody, 1 łyżka soku z cytryny.  
Inne składniki: 700g śliwek węgierek, 1 żółtko, cynamon.

Wykonanie:
Przygotować ciasto: do przesianej maki dodać sol, wlać zimna wodę wymieszaną z octem. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kule, przykryć i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu rozwałkować na kwadrat o boku ok. 20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach była 3 razy cieńsza niż w środku.
Masło podzielić na małe kawałki, ułożyć na środku ciasta, brzegi zagiąć do wewnątrz jak kopertę. Wstawić na 15 min do lodówki.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x60 cm, złożyć potrójnie i ponownie rozwałkować na prostokąt.

Jeszcze raz złożyć potrójnie i odstawić na 15 min w chłodne miejsce. Czynność te powtórzyć jeszcze 3 razy.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.

Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, po czym pokroić na prostokąty 10x5 cm, posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżka wody. Ułożyć na cieście połówki śliwek skórką do dołu. Posypać cynamonem. piec 15-20 min w temp. 220-240 stopni.

Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytryny na rzadki lukier. Ostudzone ciastka polukrować i odstawić do wyschnięcia.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017