Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KATARZYNKA.

Wykwintne dla niecierpliwych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
10 całych jaj, 2 szklanki cukru kryształu, 3 szklanka mąki pszennej , 1 kg suchego maku, 2 łyżki kakao, 2 kostki margaryny, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 małe słoiki powidła śliwkowego, duża paczka okrągłych biszkoptów.

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Ubić pianę z białek i razem z mąką i proszkiem dodać do utartej masy z margaryny.

Ciasto podzielić na 3 części jedno pozostawić białe,  do drugiego ciasta dodać suchy mak, a do trzeciego dodać kakao.

Przygotowanie do pieczenia: przełożyć - ciasto białe, powidło, 1 paczka biszkoptów, ciasto z makiem, powidło, 1 paczka biszkoptów, ciasto kakaowe, piec w temp.150 stopni, przez ok. 1 godzinę.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017